:

Hur framställs cellplast?

Innehållsförteckning:

  1. Hur framställs cellplast?
  2. Vad görs frigolit av?
  3. Kan man gå på cellplast?
  4. Vad är Cellplastskivor?
  5. Hur man tillverkar polystyren?
  6. Vilken cellplast till grund?
  7. Vad är cellplast gjort av?
  8. Vilken typ av cellplast?
  9. Är cellplast kapillärbrytande?
  10. Hur ofta läggs cellplast ner i grunden?
  11. Vad är cellplast i husgrund?
  12. Hur används cellplast vid isolering?
  13. Vad kallas husisolering med cellplast?

Hur framställs cellplast?

EPS står för expanderad polystyren och är en hård termoplast. Den tillverkas i flera steg via granulat, små plastkulor, som expanderas och skummas ihop till homogena block för att slutligen skäras till skivor i lämplig storlek.

Vad görs frigolit av?

Frigolit är en form av cellplast, som i sin tur framställs av polystyren. Polystyren består av kemiska föreningar av styren (ett omättat flytande kolväte). I sin renaste form är polystyren ett billigt material, ett slags ogenomskinlig termoplast.

Kan man gå på cellplast?

Du kan välja att sedan gjuta betong ovanpå, men i praktiken kan du också bara lägga ett flytande golv direkt på cellplastskivorna. Där den traditionella frigoliten var alldeles för mjuk för att på, tål den moderna välisolerande cellplasten att på.

Vad är Cellplastskivor?

Cellplast är ett samlingsnamn för en rad olika isoleringsmaterial i plast. Av dessa är EPS, expanderad polystyren, den vanligast förekommande och det är också den cellplast som har sämst brandegenskaper.

Hur man tillverkar polystyren?

Polystyren framställs genom radikalpolymerisation av monomeren styren. Glastemperaturen är cirka 100 grader Celsius. Exempel på användningsområden för polystyren är förpackningar för livsmedel, plastbestick och CD-fodral. Expanderad polystyren (XPS) används bland annat som värmeisolerande material.

Vilken cellplast till grund?

Cellplast används som isolering under betongplattan till husgrunder. Den vanligaste kvaliteten vid isolering av en villagrund är S80 eller S100. S100 klarar större laster än S80 och isolerar något bättre. ... Vid pålade grunder eller vid lättare byggnader är det vanligt att använda S80 kvalitet.

Vad är cellplast gjort av?

Hård cellplast framställs från polystyren enligt två olika tillverkningsmetoder: EPS (Expanderad PolyStyren) tillverkas genom att små pärlor av polystyren med tillsats av pentan utsätts för värme. Pärlan expanderas till en kula som upp till 98% består av tomrum. Kulorna smälts samman till skivor.

Vilken typ av cellplast?

Den vanligaste kvaliteten vid isolering av en villagrund är S80 eller S100. S100 klarar större laster än S80 och isolerar något bättre. Kvaliteten på cellplasten bestäms efter husets laster och under punktlaster och bärande innerväggar kan en hårdare kvalitet eventuellt behövas användas.

Är cellplast kapillärbrytande?

Cellplast är perfekt som kapillärbrytande skikt – perfekt som grundisolering för platta på mark. När man gjuter platta på mark är det viktigt att man har dränerande material som undergrund.

Hur ofta läggs cellplast ner i grunden?

  • Cellplast läggs längst ner i grunden mot det dränerande materialet. Dränerande material är normalt tvättad singel eller makadam (sprängsten). Idag är det normala att man lägger 300 mm grundisolering men det har blivit allt vanligare med passivhus där upp mot 400 mm grundisolering används.

Vad är cellplast i husgrund?

  • Cellplast som isolering i husgrund. Isolering med cellplast kallas i folkmun gärna för frigolit, även om det bara är ett av de varumärken som tillverkar cellplast. Som husisolering betraktat är materialet ganska nytt. Främst används det till husgrunder, men användningsområden ökar alltmer.

Hur används cellplast vid isolering?

  • Cellplast används vid alla typer av isolering: väggar, tak och golv. Cellplast är till exempel det vanligaste isoleringsalternativet när det gäller gjutna plattor. Vad gäller tak är det främst sådana med väldigt låg lutning som är föremål för cellplastisolering, och det är framför allt väggar som ska putsas som beläggs med cellplast.

Vad kallas husisolering med cellplast?

  • Isolering med cellplast kallas i folkmun gärna för frigolit, även om det bara är ett av de varumärken som tillverkar cellplast. Som husisolering betraktat är materialet ganska nytt. Främst används det till husgrunder, men användningsområden ökar alltmer.