:

Vad innebär en riskbedömning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär en riskbedömning?
  2. Vad betyder konsekvensanalys?
  3. Vad ska ingå i en riskbedömning?
  4. Vad är social konsekvensanalys?
  5. Varför konsekvensanalys?

Vad innebär en riskbedömning?

Riskbedömning är att bedöma de risker som har identifierats i verksamheten för att värdera om riskerna är allvarliga eller inte. Att bedöma risker är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.

Vad betyder konsekvensanalys?

Social konsekvensanalys (SKA) är en analysmodell och ett processtöd som arbetats fram och används i samverkan av flera kommuner. Analysmodellen är en hjälp för att kunna utgå från människors olika livssituationer och behov när en fysisk förändring ska genomföras.

Vad ska ingå i en riskbedömning?

En riskbedömning innebär att du undersöker vilka risker som finns och tar reda på vilka risker olika arbetsmoment medför. Därefter värderar du riskerna, vilka som är mer eller mindre allvarliga. Sedan beslutar du om vilka förebyggande åtgärder som behövs, för att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall.

Vad är social konsekvensanalys?

Genom en konsekvensanalys lyfts de sociala frågorna och frågor med ett särskilt barn- och ungdomsperspek- tiv på ett systematiskt sätt och blir tydligare genom plan- processen. Därigenom blir de också lättare att diskutera, och beslut kan tas på mer genomlysta grunder.

Varför konsekvensanalys?

Det är inte en överdrift att säga att konsekvensanalys är en nyckelaspekt av ansvarsfull kravhantering eftersom den ger en korrekt förståelse för konsekvenserna av en föreslagen förändring, vilket hjälper alla inblandade att fatta välgrundade beslut.