:

Hur gör man när man gravar en lax?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man när man gravar en lax?
  2. Hur lång tid tar det att grava lax?
  3. Vilken lax är bäst att grava?
  4. Måste man frysa laxen innan man gravar den?
  5. Varför blir min gravade lax hård?
  6. Hur länge grava röding?

Hur gör man när man gravar en lax?

Gör så här

  1. Skär laxen i två bitar. Ta bort ev ben från laxen med en tång. Skär några snitt i fiskskinnet. ...
  2. Gnid in filéerna med kryddblandningen. Strö dill på köttsidan och lägg ihop tunn del mot tjock del. Lägg filéerna i plastpåse och förslut. ...
  3. Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor.

Hur lång tid tar det att grava lax?

Dela laxen i två lika stora bitar och gnid in filéerna med kryddblandningen. Lägg sedan ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop ordentligt. Låt grava i kylskåp 2-3 dygn.

Vilken lax är bäst att grava?

Gravning användes alltså förr som en konserveringsmetod och gav en syra/saltad fisk. Idag gravar man endast för att uppnå en speciell smak och konsistens och några gropar grävs inte längre! Mellanbiten är bäst att grava. Välj en mittbit på en stor lax.

Måste man frysa laxen innan man gravar den?

Frys färsk vildfångad fisk som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas i -18 °C i minst tre dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn. Odlad lax behöver inte frysas.

Varför blir min gravade lax hård?

Svar: Lax som har gravats alltför länge blir inte bara för salt, den blir också väldigt hård och torr i konsistensen. Den bör alltså användas i mycket tunna eller små bitar och inte vara den dominerande ingrediensen i en rätt.

Hur länge grava röding?

Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in fisken med cirka en tredjedel av blandningen. Lägg ihop fisken, köttsida mot köttsida, med dill och resterande kryddblandning mellan, i en form med höga kanter och täck med plastfolie. Grava i minst ett dygn i kylskåp.