:

Vilken som använder man när man ska sy runt kanten på ett tyg så att det inte frasar sig?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken som använder man när man ska sy runt kanten på ett tyg så att det inte frasar sig?
  2. Vad händer om du syr med vanlig raksöm i trikåtyg?
  3. Vad är raksöm?
  4. Var på tyget syr man sicksack?
  5. Vad ska man göra för att tygets kant inte ska Fransa sig?
  6. Vilken tråd till Jersey?
  7. Vad kan man sy med en overlock?

Vilken som använder man när man ska sy runt kanten på ett tyg så att det inte frasar sig?

Att överkasta kanter med sicksack (att "sicksacka") gör man för att tyget inte ska repa upp sig. ... I dom flesta vävda tyger använder man vanlig raksöm som bindande söm.

Vad händer om du syr med vanlig raksöm i trikåtyg?

Vi skulle säga att de är mer förlåtande än vävda tyger då det sydda plagget lättare formar sig efter kroppen. Trikåtyger är stretchiga och mjuka och passar perfekt till klädsömnad. ... De brukar krympa vid den första tvätten så du bör förtvätta tyget innan du klipper i det. Trikåtyger kan ha väldigt olika mängd stretch.

Vad är raksöm?

Raksömmen används speciellt till att förstärka utsatta sömmar som t ex. grensömmen på en byxa. Zigzag-sömmen kan användas till att förstärka en söm (motsvarande raksöm) eller som dekorsöm, där den tredubbla sömmen ger en elegant effekt.

Var på tyget syr man sicksack?

Sicksack– används längst ut i kanten på tyget för att väven inte ska repa upp sig. Det är bra att sicksacka tyget i kanterna innan tvätt, samt sicksacka alla bitar innan man syr ihop dem till ett färdigt plagg. Ska du fälla sömmarna för hand behövs inte sicksacken.

Vad ska man göra för att tygets kant inte ska Fransa sig?

Sicksacka kanterna Tygkanterna kommer att börja fransa sig efter ett tag. Därför ska man alltid köra en sömn längs tygkanterna. En bred sicksack-sömn med lång stygnlängd fungerar bra. Detta för att hålla in trådarna så att de inte fransar sig.

Vilken tråd till Jersey?

Tyg/tråd/nålkombinationer

TygTråd
Elastiskt tygJerseyTråd för stickat
Trikå
Slitet tygBomull
Syntetisk merceriserad

Vad kan man sy med en overlock?

OVERLOCK. En overlockmaskin kan vara trevlig att ha när du känner att du vill ta din sömnad ytterligare ett steg. En overlockmaskin skär rent kanterna, överkastar och syr raksöm. Allt på en gång.