:

Hur gör man med bokashi?

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man med bokashi?
 2. Vad ska man inte lägga i bokashi?
 3. Vad kan man använda istället för Bokashiströ?
 4. Hur gör jag en Jordfabrik?
 5. Kan man använda bokashi?
 6. Måste man anmäla bokashi?
 7. Vad är Bokashijord?
 8. Hur länge ska Bokashin stå?

Hur gör man med bokashi?

Så här gör du i köket Strö över lite bokashiströ varje gång du fyller på i hinken, räkna med 2 matskedar till en liter mat. Använd lite mer om det är varmt eller om du har proteinrika matrester som kött, fisk, ost och ägg. Fortsätt fylla med lager av matavfall varvat med bokashi tills hinken är full.

Vad ska man inte lägga i bokashi?

Lägg inte till mat som har grönt eller svart mögel. Detta mögel kan överväldiga de goda mikroberna i bokashi. Om maten, däremot, har vitt mögel kan den tillsättas. Hitta en bra plats för hinken inomhus, den ska stå i rumstemperatur Påsen med Bokashiströ förvarar du mörkt, helst i ett skåp, den håller ca 1 år.

Vad kan man använda istället för Bokashiströ?

Man kan brygga EM-A (Mikroferm) och använda det som spray istället för strö. Man kan även ta vätskan från en kranhink och använda det istället för bokashiströ. Men helst ska man börja varje ny hink med ”riktigt” bokashiströ för att behålla mikrob-balansen i processen.

Hur gör jag en Jordfabrik?

Bygg en jordfabrik för bokashi

 1. Skaffa en stor hink eller en tunna med lock. ...
 2. Bottna med lite torr jord, gärna gammal krukjord eller annan trött och näringsfattig jord.
 3. Häll ner mogen bokashi. ...
 4. Täck materialet med jord. ...
 5. Lägg ett lock lite på glänt. ...
 6. Inom två veckor har bokashin blivit jord.

Kan man använda bokashi?

Så snart som din Bokashihink är färdigjäst är det dags att ta hand om innehållet och omvandla det till jord. På sommaren kan det användas direkt i trädgården och på vintern kan det mellanlagras på olika sätt tills våren. Det finns många olika sätt att ta hand om din Bokashi på vintern, välj det som passar dig bäst.

Måste man anmäla bokashi?

Anmäla kompostering med Bokashi Du som komposterar ditt matavfall med Bokashi behöver också anmäla det till miljöförvaltningen, eftersom Bokashi är en komposteringsmetod. ... Om du inte har en varmkompost behöver du ha skadedjurssäkra behållare och en plats där du kan förvara matavfallet fram till sommarhalvåret.

Vad är Bokashijord?

Bokashi-kompostering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. ... Den ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar.

Hur länge ska Bokashin stå?

Hur länge ska hinken stå för att den ska bli ”färdigjäst”? Två veckor i inomhusvärme. Det spelar ingen roll om den står längre, kolla bara att det inte är för blött i hinken. (Ser du kondens på insidan av locket är det dags att lägga på en tidning överst i hinken.)