:

Hur går proteinsyntesen till steg för steg?

Innehållsförteckning:

 1. Hur går proteinsyntesen till steg för steg?
 2. Varför Ska man få i sig protein när man tränar?
 3. Hur gör man för att bygga proteiner?
 4. Kan vegetarianer få tillräckligt med protein?
 5. Vad är proteinernas byggstenar?

Hur går proteinsyntesen till steg för steg?

proteinsyntes

 1. Proteinsyntes i två steg. En gen styr hur ett protein ska se ut genom att utgöra koden för vilka aminosyror som ska kopplas ihop och. ...
 2. Den genetiska informationen: DNA. I cellkärnan finns cellens arvsmassa i form av DNA. ...
 3. Transkription: DNA ger RNA. ...
 4. Exoner och introner. ...
 5. Translation: mRNA ger protein.

Varför Ska man få i sig protein när man tränar?

 • Protein och träning Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver "repareras". Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.

Hur gör man för att bygga proteiner?

 • För att bygga proteinerna använder cellerna en komplex sammansättning av molekyler som kallas ribosomer. Ribosomerna sätter ihop aminosyror i rätt ordning och länkar ihop dem med hjälp av peptidbindningar. Denna process, känd som translation, skapar en så kallad polypepmtidkedja, som är en lång sträng av aminosyror.

Kan vegetarianer få tillräckligt med protein?

 • Det brukar inte vara svårt för vegetarianer att få tillräckligt med protein, inte ens för den som utesluter mjölk och ägg. Bönor, linser och andra baljväxter är bra vegetabiliska proteinkällor. Det finns även olika produkter som quorn, tofu och "sojakött" som innehåller mycket protein.

Vad är proteinernas byggstenar?

 • Proteinernas byggstenarna är mindre organiska molekyler som kallas aminosyror. De flesta organismer, inklusive människor, använder bara 20 olika aminosyror för att sätta ihop den stora mängd proteiner som behövs för att bygga en cell och få den att fungera.