:

Var uppkommer en subaraknoidalblödning?

Innehållsförteckning:

  1. Var uppkommer en subaraknoidalblödning?
  2. Vad är Coiling operation?
  3. Hur ställs en diagnos vid stroke?
  4. Är Subduralhematom stroke?
  5. Hur behandlas aneurysm?
  6. Vad innebär en Epiduralhematom?

Var uppkommer en subaraknoidalblödning?

Subaraknoidalblödning (SAB), beror oftast på spontan ruptur av aneurysm (pulsåderbråck) i anslutning till någon av hjärnans artärer. Klassiskt insjuknar patienten med plötslig huvudvärk följt av illamående och kräkningar, ibland med sjunkande medvetandegrad. Den kliniska bilden förstärks om patienten är nackstyv.

Vad är Coiling operation?

Pulsåderbråck i hjärnans blodkärl är vanligast i 50-60 årsåldern men kan förekomma i alla åldrar. Ett pulsåderbråck kan opereras i förebyggande syfte om bråcket upptäcks innan det har brustit. Pulsåderbråck i hjärnans blodkärl kallas även aneurysm.

Hur ställs en diagnos vid stroke?

EKG för att kontrollera om det kan vara en rubbning av hjärtrytmen, hjärtinfarkt eller någon blodsjukdom som kan ligga bakom. Datortomografi av hjärnan för att se om orsaken är en blodpropp eller en blödning. Ultraljudsundersökning av halskärlen för att upptäcka eventuella förträngningar.

Är Subduralhematom stroke?

En subduralblödning är en blödning mellan hjärnan och skallbenet. Du kan få en sådan blödning efter ett slag mot huvudet. Blodet som samlas under skallbenet trycker mot hjärnan och kan leda till att du blir trött eller medvetslös. Ett annat ord för subduralblödning är subduralhematom.

Hur behandlas aneurysm?

Icke rupturerade aneurysm kan som regel behandlas elektivt antingen med öppen kirurgi, sk stjälkligatur, eller med endovaskulär behandling. Behandlingen i dessa fall syftar till att eliminera risken för framtida blödningar.

Vad innebär en Epiduralhematom?

Definition. Blödning mellan hårda hjärnhinnan och skallbenet.