:

Hur gör man en Kapillärprovtagning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en Kapillärprovtagning?
  2. Vilket vilka fingrar fingertoppar bör man i första hand använda för Kapillärprovtagning?
  3. Vart är det vanligast att ta Kapillära blodprover?
  4. Vilka prover kan man ta Kapillärt?
  5. Vad dokumenterar du efter att du analyserat Kapillärprovet?
  6. Vad bör du tänka på vid provtagning av p glukos?
  7. När är det lämpligt att ta Kapillärprov?
  8. Vilket av följande fingrar är lämpliga att ta Kapillärprov i?
  9. Hur kan man ta blodprov?
  10. Vad är ett blodprov från fingret?
  11. Kan ett blodprov visa Om du har rätt dos?
  12. När ska Blodprovet tas?

Hur gör man en Kapillärprovtagning?

Kapillärprov kan tas från:

  1. laterala ytan av fingertopparna, vanligen ring- eller långfingret. Vid sidan av fingerblomman är blodflödet bäst och smärtan minst. Stick aldrig i tumme eller lillfinger.
  2. laterala eller mediala delen av hälens fotsula (barn under 1 år).
  3. öronsnibben.

Vilket vilka fingrar fingertoppar bör man i första hand använda för Kapillärprovtagning?

Pekfingret behövs för pincettgreppet och har dessutom ofta tjockare hud och kan vara känsligare. Tummen och lillfingret är olämpliga att sticka i eftersom tummen har puls och lillfingret är så tunt att punktion kan medföra risk för benskada.

Vart är det vanligast att ta Kapillära blodprover?

Provet tas ofta genom ett stick i fingret. Det kallas för ett kapillärt prov eftersom blodet tas från de allra minsta blodkärlen som kallas kapillärer. Det är mycket viktigt att blodet rinner fritt och inte behöver pressas fram genom sticket.

Vilka prover kan man ta Kapillärt?

Kapillära blodprov tas istället för venösa blodprov bland annat när provsvaret behövs fort, eller när venprovtagning av någon anledning inte är möjlig. Kapillärprov används bland annat för analys av blodsockernivå och hemoglobinnivå, men även för mätning av glykosylerat hemoglobin, blodfetter, och C-reaktivt protein.

Vad dokumenterar du efter att du analyserat Kapillärprovet?

Kapillärprov används framför allt vid olika typer av patientnära tester där små blodvolymer behövs, till exempel för glukosanalys. Kapillärprovtagning medför större mätosäkerhet än venprovtagning eftersom den leder till varierande grad av hemolys och viss tillblandning av vävnadsvätska [1].

Vad bör du tänka på vid provtagning av p glukos?

I vissa fall måste du fasta, det vill säga att du inte ska äta eller dricka, innan provtagningen. Ett sådant prov tas på morgonen och då ska du inte ha ätit sedan kvällen före. Vårdpersonalen brukar informera mer om hur många timmar innan provet som du måste fasta.

När är det lämpligt att ta Kapillärprov?

Tillfällen då kapillärprovtagning ska undvikas på ställen där det nyss tagits prov.

Vilket av följande fingrar är lämpliga att ta Kapillärprov i?

Vuxna och barn över ett år Tummen och lillfingret är olämpliga att sticka i eftersom tummen har puls och lillfingret är så tunt att punktion kan medföra risk för benskada. Dessutom delar dessa två fingrar senskida som går upp i underarmen. Markerat område är lämpligt för kapillärprov.

Hur kan man ta blodprov?

  • Blodprov kan tas på tre olika sätt: Genom ett stick i fingret, i ett blodkärl som kallas kapillär. Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för ven Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för artär.

Vad är ett blodprov från fingret?

  • Dessa blodkärl kallas för kapillärer. Ett blodprov från fingret ger upp till en milliliter blod. Det går att göra ett begränsat antal analyser på den mängden blod. Provet görs med hjälp av en liten nål som sitter i en hållare. Nålen sticker till automatiskt när den hålls mot fingret. Det kan knäppa till när nålen löser ut.

Kan ett blodprov visa Om du har rätt dos?

  • Då kan ett blodprov visa om du har rätt dos. Blodprov kan också användas för att ta reda på om en behandling är effektiv. Det gäller till exempel om du har blodbrist och får läkemedel med järn. Då kan ett blodprov visa när du har fått ett bra blodvärde igen.

När ska Blodprovet tas?

  • Ibland behöver du vara fastande inför att blodprovet ska tas. Det innebär att du inte får äta eller dricka något från klockan 22 på kvällen innan provtagningen, om provet ska tas tidigast klockan 8 på morgonen. Det går bra att dricka ett litet glas vatten. Reglerna för fasta kan variera mellan olika laboratorier och analyser.