:

Hur Täckodlar man?

Innehållsförteckning:

  1. Hur Täckodlar man?
  2. Kan man Täckodla med hö?
  3. Hur Täckodlar man potatis?
  4. När ska jag gödsla jordgubbarna?
  5. Kan man Täckodla med halm?

Hur Täckodlar man?

När jag täckodlar vill jag inte störa maskarnas fina arbete med att luckra jorden. Istället för att gräva ner gödsel och vända på jorden stup i ett täcker jag bädden ovanifrån hela tiden. I takt med att materialet förmultnar bildas den finaste matjord underifrån.

Kan man Täckodla med hö?

Genom att lägga ett lager med tex gräsklipp, löv, , halm eller ensilage, som ett lock över jorden och mellan plantorna hindrar man ogräs att växa upp. Ju tätare täckmaterialet läggs desto svårare blir det för ogräs att tränga igenom.

Hur Täckodlar man potatis?

Potatislandet är en utmärkt plats att täckodla, eftersom täcket också hindrar solljus från att nå potatisen som därmed inte blir grön lika lätt. Grunden för potatislandet görs vid planteringen. Det tjocka lagret av täckmaterial på toppen gör att potatisen skyddas från köldknäppar tidigt på våren.

När ska jag gödsla jordgubbarna?

Därefter ska jordgubbar gödslas varsamt eftersom för mycket kväve leder till stor bladtillväxt som ger bekymmer med gråmögel och sämre fruktsättning. Bästa tiden för gödsling är precis efter skörden på sommaren och senast i början av augusti, strö ut t ex torkad Pelleterad kogödsel runt plantorna under bladverket.

Kan man Täckodla med halm?

Dessutom kan löv, halm, både grönt och gulnat gräsklipp, kompostjord, naturgödsel, flis och sågspån utgöra delar av täckmaterialet. Det är en fördel om det finns både kvävefattigt material som halm, löv, sågspån och flis samt kväverikt material som grönt gräs och naturgödsel.