Hur sprider sig bakterier?
Innehållsförteckning:
- Hur sprider sig bakterier?
- Vad är skillnaden mellan bakterier och virus?
- Är kikhosta ett virus?
- Varför kan mögel vara skadligt?
- Hur fungerar bakterier?
Hur sprider sig bakterier?
Indirekt kontaktsmitta Detta kan ske med händer, kläder eller föremål (utrustning, sängbord, dörrhandtag med mera) som är förorenade med smittämnen från hud, sår, luftvägar, kräkning, urin eller avföring. Så sprids till exempel många virusinfektioner samt hud- och tarmbakterier, inklusive multiresistenta bakterier.
Vad är skillnaden mellan bakterier och virus?
Till skillnad från bakterier kan virus bara föröka sig i levande vävnad, men kan däremot överleva längre på ogästvänliga ytor. De består av genetisk arvsmassa (antingen DNA eller så kallat RNA) och ett skyddande proteinhölje med partiklar som gör att viruset kan fastna på kroppens celler och tränga in i dem.
Är kikhosta ett virus?
Kikhosta orsakas av en bakterie, Bordetella pertussis, som fäster och tillväxer på vävnad i luftvägarna. Bakterierna utsöndrar ett gift (exotoxin) som är av betydelse för symtomen. Smittämnet finns hos den sjuke i luftvägarna och sprids som droppsmitta i anslutning till hostattacker. Smittsamheten är mycket hög.
Varför kan mögel vara skadligt?
Mögel kan ge luftvägsproblem och överkänslighet De kan växa till i fuktiga miljöer och ge upphov till olika typer av överkänslighetsreaktioner, till exempel allergier. Om man andas in delar av mögelsvampar och mögelsporer vid arbeten där det bildas luftburet mögeldamm kan det leda till akuta lungproblem.
Hur fungerar bakterier?
– Mycket förenklat kan man säga att bakterier är organismer bestående av en enda cell, som förökar sig genom att dela sig. När goda bakterier delar sig bidrar det till bättre förutsättningar för oss, men när skadliga bakterier förökar sig skapas istället risk för infektion.