:

Vad innebär psykoanalytisk terapi?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär psykoanalytisk terapi?
  2. Hur uppkom psykoanalys?
  3. Hur gör man en psykoanalys?
  4. Vilken vetenskaplig grund finns för Freuds psykoanalys?
  5. Vad gör man i psykoterapi?
  6. Hur gick Freuds behandlingsmetod till?
  7. Vilken kritik finns det mot psykoanalysen?
  8. Vilka är de medfödda drifterna enligt Freud?
  9. Vilken kritik finns det mot det psykodynamiska perspektivet?

Vad innebär psykoanalytisk terapi?

Psykodynamisk psykoterapi är ett samlingsnamn för psykoterapier där man arbetar med självinsikt och relationer till andra för att minska psykologiska problem. Viktiga influenser är Sigmund Freud som utvecklade psykoanalysen i början av 1900-talet samt Carl Rogers och Abraham Maslows humanistiska psykologi.

Hur uppkom psykoanalys?

Psykoanalysen har sitt ursprung hos den österrikiske läkaren Sigmund Freud. ... Psykoanalysen växte fram i och med Freuds pionjärarbete i början av 1900-talet, fram till hans död 1939. Såväl under Freuds levnad, som senare, har psykoanalysen kommit att utvecklas i olika inriktningar.

Hur gör man en psykoanalys?

Psykoanalys är en genomgripande och långsiktig behandling som bedrivs 3–5 gånger i veckan under flera år. Analysanden (personen som går i psykoanalys) ligger ned och uppmuntras att så fritt som möjligt uttrycka sina upplevelser, tankar och känslor.

Vilken vetenskaplig grund finns för Freuds psykoanalys?

Enligt Freuds psykoanalys upplever människan inre konflikter mellan drifter (från detet) och moraliska förväntningar (från överjaget) och har att med sin vilja och förmåga (i jaget) parera dessa. ... Driftspsykologer efter Freud fortsätter att betona driftens betydelse.

Vad gör man i psykoterapi?

Det innebär att du pratar med en professionell person, antingen ensam eller ihop med andra. En behandling kan pågå under en kortare eller längre tid. Vissa behandlingar kan du få på nätet. Genom att gå i psykoterapi kan du lära dig att förstå dig själv bättre.

Hur gick Freuds behandlingsmetod till?

När Sigmund Freud startade sin egen praktik så introducerade han hypnos som en behandlingsmetod. Patienten Anna O har gått till historien som en katalysator för den teori som Freud senare skulle utveckla. Hon fick tala om sina symptom under hypnos och detta ledde till att hennes sjukdomssymptom mildrades.

Vilken kritik finns det mot psykoanalysen?

Kritik av psykoanalysen har bland annat handlat om svårigheterna med att mäta resultat. Ökad självkännedom och frihet från det undermedvetnas inflytande handlar till stor del om subjektiva upplevelser, vilket gör att resultaten av behandlingen är svåra att mäta.

Vilka är de medfödda drifterna enligt Freud?

Enligt Freud finns det två biologiska grunddrifter: den sexuella och den aggressiva. Sexualdriften innebär en strävan efter lustupplevelser. Den psykiska energin som förknippas med sexualdriften kallas libido. Ego (Jaget) utvecklas successivt ur Id, genom att barnet lär sig skilja mellan sin egen kropp och omvigningen.

Vilken kritik finns det mot det psykodynamiska perspektivet?

Många har kritiserat det psykodynamiska perspektivet och då framför allt Freud. Freuds teori kritiseras ofta för att vara förlegad och många menar att bandomen inta alls spelar så stor roll i människans liv. Han har även blivit hårt kritiserad för sina begrepp och uttryck kring människans sexuallitet.