:

Vad ska man tänka på vid en separation?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man tänka på vid en separation?
  2. Hur funkar separation?
  3. Hur prata om separation?
  4. Vem ska flytta vid skilsmässa?
  5. Hur länge mår man dåligt efter en separation?
  6. Hur hanterar man barn vid separation?

Vad ska man tänka på vid en separation?

Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol.se. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under 16 år. Om ni inte är överens lämnar den som vill skiljas in en ansökan om stämning av äktenskapsskillnad.

Hur funkar separation?

En separation innebär ofta att barnet får träffa den ena eller båda av er mindre än tidigare, oavsett hur vårdnaden, boendet och umgänget delas upp mellan er vuxna.

Hur prata om separation?

– Det är olika beroende på situationen och hur relationen har sett ut. Generellt bör man vara så konkret som möjligt med fyraåringen, det vill säga bara berätta det som barnet behöver veta just nu om separationen och de förändringar det kommer att innebära för barnet. Ett så litet barn behöver oftast inte detaljer.

Vem ska flytta vid skilsmässa?

Så säger lagen: Vid skilsmässa får den med störst behov av den gemensamma bostaden bo kvar. För att den som inte står på kontraktet ska få överta det krävs dock att det kan anses skäligt. Per kan alltså bo kvar om han har störst behov av lägenheten, exempelvis om han har svårare att skaffa annan bostad än Mia.

Hur länge mår man dåligt efter en separation?

Exakt hur lång tid går inte att säga eftersom det varierar från person till person. Håll kontakt med andra. Om man mår dåligt är det lätt hänt att man börjar dra sig undan mer och mer. Man känner kanske inte för att träffa någon och vill helst vara ifred.

Hur hanterar man barn vid separation?

Vid en stor förändring, som en skilsmässa, kommer barnet att reagera. Kanske blir barnet mer oroligt och får svårt med separationer, eller så kan humöret, sömnen och aptiten påverkas. Det är helt naturliga reaktioner på omställningen och krisen.