:

Vilket virke är tryckimpregnerat?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket virke är tryckimpregnerat?
  2. Hur funkar tryckimpregnerat?
  3. Vad innehåller gamla telefonstolpar?
  4. Vilken klassificering delas tryckimpregnerat trä i och vad betyder dem?
  5. Vad kostar tryckimpregnerat trä?
  6. Är tryckt virke giftigt?

Vilket virke är tryckimpregnerat?

Impregnerat trä är virke som genom vakuum/övertrycksprocess pressar in impregneringsvätska, företrädesvis innehållande kopparsalter, genom virkets splintved och fixeras inne i cellerna. Detta för att motverka röta som uppkommer när virke används utomhus i fuktiga miljöer.

Hur funkar tryckimpregnerat?

Oftast är tryckimpregnerat virke framställt av furu. Själva impregneringen går ut på att virket kommer in i en stor tank, som via vakuum suger ur all luft och fukt ur virket. Därefter fylls tanken med en impregneringsvätska, som man under tryck pressar in i träet så att det får sin hållbarhet.

Vad innehåller gamla telefonstolpar?

Gamla telefonstolpar kan innehålla gift Slipers och telefonstolpar är nästan alltid impregnerade med kreosot eller CCA (krom, koppar och arsenik). Kreosotimpregnerat trä får inte användas på lekplatser, i leksaker, i odlingsbehållare eller i konstruktioner där det finns risk att virket ofta kommer i kontakt med huden.

Vilken klassificering delas tryckimpregnerat trä i och vad betyder dem?

Tryckimpregnerat trä produceras vanligen till träskyddsklass NTR AB för användning i konstruktioner ovan mark som till exempel trallvirke och annat trä utomhus i privat och offentlig miljö. Ungefär en tredjedel av produktionen impregneras till träskyddsklass NTR A för användning i kontakt med mark eller sötvatten.

Vad kostar tryckimpregnerat trä?

Tryckimpregnerad trall, 3600 mm – cirka 9000 kronor. Sibirisk lärk, 3000 mm – cirka 16 000 kronor.

Är tryckt virke giftigt?

Impregnerat virke kan vara farligt avfall Virke som är impregnerat med kreosot, arsenik, krom eller koppar kan vara farligt avfall. De giftiga ämnena förstörs inte vid vanlig förbränning utan måste tas om hand i speciella förbränningsanläggningar.