:

Hur gör man ulltyg?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man ulltyg?
  2. Hur tillverkar man trikå?
  3. Vad är ylle gjort av?
  4. Vart tillverkas tyg?
  5. Vad är trikå gjort av?
  6. Vilka egenskaper har trikå?

Hur gör man ulltyg?

Den äldsta metoden att ta vara på ull är att "nappa" den, plocka eller kamma den från djurets päls. Metoden kan bara användas på arter som naturligt fäller sin vinterull. Senare började man klippa ullen i ett sammanhängande sjok från kroppen med en ullsax, numera vanligen elektrisk.

Hur tillverkar man trikå?

Trikå är maskintillverkade stickade eller virkade varor. Tyget är uppbyggt av trådar som bildar maskor. Detta ger ett elastiskt material och beroende av hur maskorna binds samman så kan man få fram olika egenskaper i tyget.

Vad är ylle gjort av?

Ull är ett av våra finaste naturmaterial med unika egenskaper som gör den unik. Ull är själva råmaterialet, medan ylle är benämningen på tyget. Ylle har ull som definierande beståndsdel men kan också innehålla andra textilfibrer.

Vart tillverkas tyg?

De flesta våra tyger tillverkas i Sverige och i och med att vi jobbar hårt för miljön så använder vi såklart bara ekologiskt certifierat garn. På bomull kallas det GOTS och står för Global Organic Textile Standard.

Vad är trikå gjort av?

Trikå eller vävt tyg Trikåtyg kan bestå av t. ex. bomull eller linne (naturliga material), eller viskos och polyester (syntetiska material) samt andra fibrer och blandningar. Om tyget också har lycra tillsatt har det ofta bra stretch och återhämtning.

Vilka egenskaper har trikå?

trikå

  • Trikåmaskiner. Väfttrikå framställs på rundstickmaskiner, som är vanligast och mest produktiva, eller flatstickmaskiner, som bl.a. ...
  • Egenskaper. Trikåvaror karakteriseras av elasticitet, formbarhet och ganska öppen struktur, vilket ger god. ...
  • Historik. ...
  • Trikåkläder.