Varför slutade vikingarna med sina resor?
Innehållsförteckning:
- Varför slutade vikingarna med sina resor?
- Vad har vikingarnas resor betytt?
- Hur var samhället under vikingatiden?
- Hur var det i Sverige under vikingatiden?
- Vilka floder färdades vikingarna på?
- Vad gjorde männen i vikingatiden?
Varför slutade vikingarna med sina resor?
Man brukar säga att vikingatiden slutade vid mitten av 1000-talet i samband med att den fornnordiska religionen hade trängts undan av kristendomen samtidigt som den europeiska kulturen spritt sig i Norden.
Vad har vikingarnas resor betytt?
Troligtvis hade de med sig päls som handelsvara. De seglade lång söderut och bytte sina varor mot mer exotiska som arabiska handelsmän hade tagit med sig söderifrån. Det hände att handelsmännen valde att bosätta sig på de nya platserna där de gjorde handel. Vi har fått mycket information från gravstenarna.
Hur var samhället under vikingatiden?
De flesta människor under vikingatiden var så kallade ”fria män”. Under dem i samhället fanns trälarna, som var slavar. Över dem härskade hövdingar och kungar, som i sitt följe hade jarlar – höga ämbetsmän och ofta militära ledare. ... Den vikingatida kvinnan hade en respekterad position i samhället.
Hur var det i Sverige under vikingatiden?
Från omkring år 8 reste många nordbor ut i världen. De flesta av dem var duktiga och fredliga köpmän, som byggde handelsstationer och grundade städer. Men andra nordbor anföll byar och städer runt Europas kuster, dödade oskyldiga invånare, brände och rövade.
Vilka floder färdades vikingarna på?
Handelsfärderna gick längs de stora floderna i Ryssland, främst Volga och Dnjepr, ner till Kaspiska havet och Svarta havet. På många platser grundlade nordborna (i krönikorna omtalade som "rus") kolonier. Om detta vittnar också fynd från tusentals gravhögar som tyder på nordisk bosättning.
Vad gjorde männen i vikingatiden?
Men att bo på gården och sköta jorden och djuren var det vanliga för vikingatida män och kvinnor. ... Männen skulle plöja åkrarna. De skulle föra familjens talan på tinget, som var den lokala lagförsamlingen av bygdens fria män. Män skulle sköta om tvister, handel och stridigheter.