:

Vill Åland bli svenskt?

Innehållsförteckning:

  1. Vill Åland bli svenskt?
  2. Varför är Åland inte svenskt?
  3. Hur ta tillvara trattkantareller?
  4. Hur avgjordes ålandsfrågan?
  5. Är Åland Finland?

Vill Åland bli svenskt?

Den 8 januari 1918 marscherade en delegation från Åland upp till kung Gustaf V i Stockholm. Delegaterna meddelade att enligt en folkomröstning ville nittiofem procent av Ålands befolkning att ögruppen skulle anslutas till Sverige. Då kom ålänningarna och bad om svensk hjälp. ...

Varför är Åland inte svenskt?

Ålandsfrågan sedan freden 1809 När det vid fredsförhandlingarna i Fredrikshamn 1809 stod klart att Åland inte skulle förbli svenskt var man tvungen att göra det bästa av situationen. Det för Sveriges del viktigaste resultatet blev därför att Åland skulle utgöra en neutral zon, som inte fick befästas.

Hur ta tillvara trattkantareller?

Torrstek svampen för att reducera vätskan innan tillagning. Trattkantarellen smakar bäst som färsk eller torkad, och är god i en klassisk svampsoppa, i en pasta, i bröd, paj eller en gryta. Svampen kan också torkas, exempelvis på en bricka i rumstemperatur.

Hur avgjordes ålandsfrågan?

Den 19 juni svarade Sveriges regering, med hänvisning till den nationella självbestämmanderätten att ålänningarna själva måste tillåtas välja. Den svenska ståndpunkten var att frågan ska avgöras i samband med fredskonferensen i Versailles. Ålandsfrågan togs dock inte upp, utan sköts vidare till Nationernas Förbund.

Är Åland Finland?

Enligt Finland tillhörde Åland Finland både på historiska och geografiska grunder, och invånarna där utgjorde bara en del av landets svenskspråkiga befolkning.