:

Varför lossnar bitar från tänderna?

Innehållsförteckning:

  1. Varför lossnar bitar från tänderna?
  2. Kan man bita av en tand?
  3. Vad ska man göra om man har en lös tand?
  4. Vad ska man göra om man slår ut en tand?
  5. Vad förstör emaljen?
  6. Kan emaljen läka?
  7. Hur fixar man frätskador på tänderna?

Varför lossnar bitar från tänderna?

Tandlossning är en infektion i tandens fäste och som kan leda till att tänderna långsamt lossnar från käken. Du kan undvika det genom att hålla tänderna rena varje dag. Det är bakterier runt tänderna som orsakar en infektion. Om du inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat.

Kan man bita av en tand?

Det är också viktigt att snabbt uppsöka tandvård. En tandskada kan ske på många sätt. En olycka kan resultera i en utslagen tand, att en flisa bits av och ibland kan tanden spricka. Det gör ofta ont att skada en tand, vilket gör det viktigt att uppsöka vård.

Vad ska man göra om man har en lös tand?

Enkla tips vid lösa mjölktänder

  1. Försök att ha tålamod. Lösa tänder lossnar oftast av sig själva.
  2. Barnet kan vicka eller vrida på tanden med rena händer.
  3. Låt barnet äta exempelvis ett äpple, det kan hjälpa tanden att lossna.
  4. Sätt aldrig tillbaka en utslagen mjölktand i barnets mun.

Vad ska man göra om man slår ut en tand?

Kontakta genast en tandläkare om du eller ett barn har slagit ut en permanent tand. Är det stängt, sök jourhavande tandläkare. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad förstör emaljen?

Om dina tänder blir utsatta för syraattacker genom intag av sura livsmedel eller exempelvis sura uppstötningar kan få frätskador. Skadan uppstår inte på grund av bakterier utan orsakas av en obalans i munnen då pH-värdet sänks. En frätskada liknar urgröpningar i tanden och syns då emaljen slits ned.

Kan emaljen läka?

Karies som upptäcks tidigt kan läka. Det gäller att borsta noga med fluortandkräm och låta tänderna vila mellan varje mål. Tandläkaren kan ta bort tidig karies genom att behandla med fluor.

Hur fixar man frätskador på tänderna?

Har du fått lite större frätskador kan du behöva plastfyllningar på vissa delar av tanden. Om skadorna är mycket stora kan det bli nödvändigt att sätta in tandkronor för att återställa bettet. Då får du komma på tandläkarbehandlingar som pågår under längre tid.