:

När är det bäst att klyva ved?

Innehållsförteckning:

  1. När är det bäst att klyva ved?
  2. Hur skall man lagra ved?
  3. Hur länge kan man förvara kluven ved?
  4. Hur länge ska ved torka innan klyvning?
  5. När såga ved?
  6. Hur länge kan man spara ved?

När är det bäst att klyva ved?

Ved måste torka ordentligt före användning. Förr sa manVed ska klyvas före påsk”, då hinner den ligga på tork under våren och sommaren innan vinterns vedeldning börjar. Om man hinner kan man fälla träden och klyva veden i slutet av året så att veden även får torka under vintern då luftfuktigheten är som lägst.

Hur skall man lagra ved?

Ved lagras bäst i vedbod med god luftomsättning Men det är bättre om veden får torka i två vårsäsonger eftersom veden torkar bäst på våren innan lövsprickningen. Tänk på att fuktig ved brinner sämre, avger mindre värme och ger större miljöbelastning. Ved som eldas ska inte innehålla mer än 20% vatten.

Hur länge kan man förvara kluven ved?

Ved ska inte förvaras längre än fyra år. Efter det kan dem gasrika beståndsdelarna i veden inte förångas och den biologiska nedbrytningsprocesser minskar brännvärdet.

Hur länge ska ved torka innan klyvning?

En normal sommar tar det cirka 4–6 veckor att torka ved. När veden är fuktig så avger den dåligt med värme och är inte heller bra för miljön. För att veta om veden är lagom torr så kan man mäta fukten med en fuktmätare. Om fukthalten överstiger 20 procent ska man vänta med att elda med den.

När såga ved?

När du har kubbar kapade i lagom längder är det dags att klyva ved. Det kan göras med en yxa likväl som med en vedklyv. Den senare är att föredra om större volymer ska klyvas och du t.

Hur länge kan man spara ved?

Hur länge den ska lagras kan man inte med säkerhet säga. I slutändan är den avgörande faktorn alltid fuktigheten i veden. Ved ska inte förvaras längre än fyra år. Efter det kan dem gasrika beståndsdelarna i veden inte förångas och den biologiska nedbrytningsprocesser minskar brännvärdet.