:

Hur förvara ved utomhus?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förvara ved utomhus?
  2. Hur ska ved torkas?
  3. Hur torrt ska ved vara?
  4. Hur förvarar man ved bäst?
  5. Hur länge ska nyhuggen ved torka?
  6. Kan man elda blöt ved?
  7. När ska man klyva ved?

Hur förvara ved utomhus?

Ved skall alltid hållas torr! Det är det absolut viktigaste. Så antingen ska den förvaras i ett vedskjul, garage, eller förråd alternativt under en presenning om det inte finns en byggnad att förvara veden i.

Hur ska ved torkas?

För att få din ved att torka så snabbt som möjligt är det A och O att den lagras torrt och luftigt. Detta gör du genom att stapla den så att det blir god genomluftning, exempelvis genom stapel, stack eller spjällådor. Veden ska aldrig ligga direkt på marken eftersom den då suger upp fukt.

Hur torrt ska ved vara?

ved som huggs mitt i sommaren bör inte eldas samma säsong eftersom det visat sig att den inte hinner torka tillräckligt. Veden bör ha en fukthalt under 20 % när den eldas (ju torrare den är desto bättre). Det kan vara svårt att avgöra hur torr veden är genom att enbart känna på den.

Hur förvarar man ved bäst?

Veden bör förvaras i rumstemperatur 24 timmar innan eldning. Att täcka veden med exempelvis presenning är ingen bra lösning eftersom fukten från marken och veden inte kan avdunsta då. Fuktig ved angrips också lättare av röta, vilket snabbt förbrukar energivärdet i veden.

Hur länge ska nyhuggen ved torka?

Den som hugger sin ved själv har ofta fått rådet att veden ska torka 1 eller 2 år innan den kan användas, men ved huggen på våren kan faktiskt användas redan till hösten om man gjort rätt. Om veden staplas luftigt och är kluven så behöver det inte ta mer än ett par månader.

Kan man elda blöt ved?

– Idealbrasan med torr ved ska helst inte ryka särskilt mycket alls, utan mest synas som en värmedallring i luften ovanför skorstenen. ... -Fuktig ved medför också risk för att röken fastnar som tjära och sot i skorstenen vilket i värsta fall kan orsaka skorstensbrand. Så var noga med veden och elda säkert!

När ska man klyva ved?

Ved måste torka ordentligt före användning. Förr sa manVed ska klyvas före påsk”, då hinner den ligga på tork under våren och sommaren innan vinterns vedeldning börjar. Om man hinner kan man fälla träden och klyva veden i slutet av året så att veden även får torka under vintern då luftfuktigheten är som lägst.