:

Vad tycker du om det kognitiva perspektivet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad tycker du om det kognitiva perspektivet?
  2. Vad anser man enligt det kognitiva perspektivet är orsaken till psykisk ohälsa?
  3. Vilka är de kognitiva funktionerna?
  4. Vilka begrepp är förknippade med det kognitiva perspektivet?
  5. Vad Enligt perspektivet skapar psykisk ohälsa?
  6. Hur påverkas våra beteenden och känslor av våra tankar?

Vad tycker du om det kognitiva perspektivet?

Det kognitiva perspektivet menar att det som skiljer människan ifrån övriga djur är vår förmåga att tänka, att lösa problem och reflektera över vårt eget handlande. Därför fokuserar detta perspektiv på just hur människan tänker och tolkar sinnesintryck.

Vad anser man enligt det kognitiva perspektivet är orsaken till psykisk ohälsa?

Den kognitiva modellen för ångest utgår från att personer uppfattar ett oproportionerligt stort hot i olika typer av situationer ofta pga tidigare aversiva upplevelser av liknande situationer och/eller annan inlärningshistorik.

Vilka är de kognitiva funktionerna?

Kognition handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Det är med hjälp av kognitiva förmågor som vi planerar och organiserar vårt arbete på kort och lång sikt, utvärderar resultat, löser problem och fattar beslut.

Vilka begrepp är förknippade med det kognitiva perspektivet?

Ett intellektuellt förhållningssätt som tar hänsyn till tänkande, minne, språk, problemlösning, inlärning, perception. Du har olika grundantaganden om verkligheten och detta påverkar sättet att uppfatta omvärlden som i sin tur påverkar våra känslor och vårt.

Vad Enligt perspektivet skapar psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö. Arv betyder personens genetik, vilket är det som är medfött och egenskaper som man ärvt av föräldrar. Miljön är det runtomkring oss där man växt upp eller lever just nu. Arv och miljö är tillsammans de saker som formar oss till människor.

Hur påverkas våra beteenden och känslor av våra tankar?

Om vi har realistiska tankar och känslor för den miljö och omgivning vi befinner oss i är allt gott och vi mår väl. Men får vi felaktiga, orealistiska och negativa tankar kommer detta leta till feltolkningar av situationer vi befinner oss i. Detta kommer i sin tur leda till psykisk ohälsa för oss.