:

När ska man plantera ut kronärtskockor?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man plantera ut kronärtskockor?
  2. När skördar man kronärtskockor?
  3. Hur många kronärtskockor i en pallkrage?
  4. När ska man sätta jordärtskocka?
  5. Hur övervintrar man kronärtskocka?
  6. När ska man så kronärtskockor?
  7. Vilken del av kronärtskockan äter man?
  8. Hur mycket kyla tål kronärtskocka?

När ska man plantera ut kronärtskockor?

När frostrisken är över är det dags att plantera ut kronärtskocksplantorna. Jord: När vårfrosten är över är det dags att plantera ut skockorna men först måste du ha förberett jorden. Kronärtskockor vill ha en djup, lucker, väldränerad, fet mylla med mycket gödsel och kompostjord inblandad.

När skördar man kronärtskockor?

Skörda och tillaga kronärtskocka Odlar du kronärtskockan som ettåring skördar du så klart det året och njuter extra av de skockor som bjuds. Skockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt. Då är knoppen redo att slå ut. Plocka den och välj hur du vill tillaga.

Hur många kronärtskockor i en pallkrage?

Se till att plantorna har nog med vatten de första veckorna då de etablerar sig. Därefter är de mer torktåliga. Tänk på att kronärtskockan blir rejält stor och kräver svängrum på ca 80 cm. Två plantor per pallkrage är lagom.

När ska man sätta jordärtskocka?

Plantering och skötsel av jordärtskocka Knölarna sätts tidigt på våren eller på hösten, ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna och ett radavstånd på minst 70 cm. Blanda gärna ner lite kompostjord eller en näve naturgödsel per skocka innan. Vattna vid behov. De tål lite torka.

Hur övervintrar man kronärtskocka?

Övervintra kronärtskocka

  1. Låt plantorna vissna ner till hösten och lämna bladverket över jorden - det isoloerar.
  2. Klipp stängeln 20-30 cm över marken.
  3. Lägg på löv, halm eller annan isolering över och runt plantan i en stor hög. ...
  4. Blir vintern sträng kan t.

När ska man så kronärtskockor?

Se även till att du håller fritt från ogräs.

  1. Ska du odla ettårigt eller flerårigt? För dig som ska plantera ettåriga kronärtskockor så går det bra att så direkt med frön. ...
  2. Sätt fröna i februari - mars. ...
  3. Plantera ut när nattfrosten försvunnit. ...
  4. Rätt jord och täckmaterial. ...
  5. Dags för skörd!

Vilken del av kronärtskockan äter man?

När kronärtskockan kokat klart serveras den hel stående på en tallrik. Man äter den lättast genom att bryta av ett blad i taget, bita lätt i den tjockaste delen av bladet och sedan dra tänderna längs med för att få loss fruktköttet från bladen. När bladen är slut finns bara kronärtskockshjärtat kvar.

Hur mycket kyla tål kronärtskocka?

Övervintring av perenna kronärtskockor Kronärtskockor tål några graders frost på hösten, så man behöver inte täcka förrän strax innan tjälen börjar gå ner i jorden. Vid övervintring är det viktigt att täcka över dem med lämpligt material.