:

Vad använder kommunen pengarna till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad använder kommunen pengarna till?
  2. Vilken är regionernas främsta uppgift?
  3. Vilka är det som bestämmer vad skattepengarna ska användas till?
  4. Vilka är det som bestämmer i en kommun?
  5. Vad innebär det att de flesta kommunpolitiker är fritidspolitiker?

Vad använder kommunen pengarna till?

Det kallas kommunalskatt. Den skatt som kommunen får kan användas till den verksamhet som kommunen bedriver. Kommunen får också pengar från staten i form av statsbidrag. Kommunen har också möjlighet och ibland skyldighet att ta ut avgifter för de tjänster som kommunen utför.

Vilken är regionernas främsta uppgift?

Regionerna ansvarar för uppgifter som är gemensamma för stora geografiska områden och som ofta kräver stora ekonomiska resurser. Till exempel hälso- och sjukvården, kultur, kollektivtrafik och att stärka regionernas tillväxt och utveckling.

Vilka är det som bestämmer vad skattepengarna ska användas till?

I klartext är det fullmäktige som bestämmer hur den stora pengapåsen ska fördelas mellan kommunens verksamheter, medan det är upp till de fyra nämndernas och kommunstyrelsens politiker att bestämma hur den pengapott de fått ska användas.

Vilka är det som bestämmer i en kommun?

Kommunerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade kommunfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom kommunstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns drygt 38 000 förtroendevalda i landets 290 kommuner.

Vad innebär det att de flesta kommunpolitiker är fritidspolitiker?

Inom kommunal- och landstingskommunal verksamhet är de allra flesta politikerna så kallade fritidspolitiker. En fritidspolitiker har sin huvudsakliga sysselsättning utanför politiken och sköter följaktligen de politiska uppdragen på sin fritid.