:

Vad är det för smak på mynta?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det för smak på mynta?
  2. Kan man äta mynta som blommar?
  3. Vad ska jag göra med all mynta?
  4. Hur ska man skörda mynta?
  5. Hur mycket ska man vattna mynta?
  6. När så mynta?
  7. Kan man torka mynta?
  8. Kan man torka Chokladmynta?

Vad är det för smak på mynta?

En lättodlad kryddväxt med mild smak, vanlig i det engelska köket. För utvinning av eterisk olja används pepparmynta och grönmynta. Pepparmyntolja ingår tillsammans med doftämnen från andra växter i Eau de Cologne. Mynta ingår som smaksättning i drinken Mojito.

Kan man äta mynta som blommar?

En väldoftande och välsmakande krydda Mynta blommar också väldigt vackert med ljusvioletta blommor som växer i kransar, men om man är ute efter att nyttja smaken av mynta på bästa sätt så ska man undvika att växten blommar eftersom att det gör att smaken på bladen minskar.

Vad ska jag göra med all mynta?

Förutom att torka till te kan myntan användas färsk i bordsvatten, frysas i isbitar, användas strimlad på ett fat av bär, användas i glass, drinkar och såser. Yoghurtsås, med strimlad mynta i en tjock krämig yoghurt är jättegott.

Hur ska man skörda mynta?

Mynta – att skörda Genom att plocka de översta skotten håller du också nere plantan så att den blir tät och fin istället för ranglig och hög. När sommaren lider mot sitt slut kan du med fördel plocka av myntans alla blad och antingen frysa in eller torka dem på torr och mörk plats.

Hur mycket ska man vattna mynta?

Vattna regelbundet men låt den torka ut. God till efterrätter, jordgubbar och i drinken. Plantera gärna i kruka då den sprider sig lätt och kan ta över en odling likt ogräs. På friland kan du hindra dess framfart genom att sätta ner en hink utan botten i marken och plantera myntan där.

När så mynta?

Plantera ut din mynta när frostrisken är över. För de flesta växter rekommenderas sk avhärdning. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla.

Kan man torka mynta?

Örter som passar bra att torka är t ex: oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss. Vissa örter tappar i smak när de torkas, och är därför bättre att förvara frysta.

Kan man torka Chokladmynta?

Chokladmyntan smakar och doftar som klassisk mintchoklad, därför är den också en mycket populär växt att odla i köksträdgården. Det är helt klart i det söta köket och desserter som chokladmyntan hör hemma. Använd den färsk i kakor och glass eller använd de torkade bladen i en teblandning.