:

Hur ska man förvara surdegsbröd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska man förvara surdegsbröd?
  2. Hur underhåller man en surdeg?
  3. Hur ofta ska man mata en surdeg?
  4. Hur ska man förvara nybakat surdegsbröd?
  5. Hur håller man frallor färska?
  6. Är det nyttigt med surdegsbröd?

Hur ska man förvara surdegsbröd?

Om man äter upp brödet på ett par dagar kan man förvara det stående med snittytan nedåt på skärbrädan annars är det helt klart kökshandduks-metoden som får bröden att hålla sig goda längst. De stora och grova bröden håller upp till en vecka, mindre bröd inte fullt så länge.

Hur underhåller man en surdeg?

Surdegsgrunden förvarar man i kylen när den inte ska användas, eftersom den blir dålig om den står för länge i rumstemperatur. Degen (bakterierna) vilar i kyla. Surdegsgrunden behöver man hålla vid liv och då och då mata med lite mjöl och vatten. Då kan den överleva hur länge som helst.

Hur ofta ska man mata en surdeg?

Eftersom surdegen består av levande organismer behöver den näring för att överleva, det vill säga nytt mjöl och vatten. Om man inte bakar så ofta kan man ha surdegen i kylen och mata den någon gång i veckan, helst två. Ju oftare du matar och bakar desto bättre mår surdegen.

Hur ska man förvara nybakat surdegsbröd?

Ett riktigt bröd ska förvaras inlindat i en eller flera handdukar i rumstemperatur. Alternativt stå framme stående på den uppskurna ytan. Själv föredrar jag att ha brödet i handdukar, då tycker jag det håller sig fräscht längst.

Hur håller man frallor färska?

Enligt Livsmedelsverket mår bröd bäst av att ligga framme i rumstemperatur och inte i kylskåp. I kylen blir brödet snabbt smuligt och torrt. Om man är medveten om att man inte äter så många skivor bröd i veckan kan det vara bra att skära upp brödet direkt när du kommer hem och frysa in.

Är det nyttigt med surdegsbröd?

Utöver mjölet har surdegsbröd flera andra hälsofördelar som att det innehåller probiotika som motverkar stressmage, mjölksyrans låga pH-värdet är bra för tarmen och ger en långsam blodsockerhöjning.