:

Hur tillagar man bondbönor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tillagar man bondbönor?
  2. Hur förvarar man Brytbönor?
  3. Måste man skala bondbönor?
  4. Hur fryser jag in brytbönor?
  5. Hur rensar man bondbönor?

Hur tillagar man bondbönor?

Färska bondbönor ska först spritas, sedan kokas och till sist eventuellt skalas. Spritningen innebär helt enkelt att man öppnar skidan och tar ur bönorna. Sedan kokas de i 3 – 10 minuter, beroende på hur späda de är. Koka hellre lite för länge om du är osäker.

Hur förvarar man Brytbönor?

Förvara brytbönor i plastpåse i kylen. Eller koka dem någon minut i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen.

Måste man skala bondbönor?

Bondbönan som tros härstamma från medelhavsområdet har odlats här uppe i Norden ända sedan bronsåldern. ... Skala bondbönorna genom att först plocka dem ur baljan och sedan försiktigt trycka ut dem ur sina skal (enklast efter förvällningen). Fläckar på det yttre skalet betyder inte att bönorna är dåliga.

Hur fryser jag in brytbönor?

Jag lägger bönorna i en plastpåse och plattar till påsen så att inte baljorna ska frysa ihop i en stor klump. Antalet bönor i varje påse är vad jag anser vara tillräckligt för en middag. Sen är det dags att lägga påsen i frysen ovanpå något platt, tex direkt på en hylla eller på en låda.

Hur rensar man bondbönor?

Dra bort strängen längs varje ärtskida och plocka ut de stora bönorna. Koka upp en stor kastrull med vatten, lägg i bönorna och koka dem i 1–3 minuter. Spola sedan av bönorna hastigt med kallt vatten i ett durkslag. Nu ska bönorna rensas på nytt (innan de kallnar) eftersom det bara är innerbönorna man äter.