Vad åt man på 1800-talet?
Innehållsförteckning:
- Vad åt man på 1800-talet?
- Vad åt man för 2000 år sedan?
- Vad odlade man på 1800-talet i Sverige?
- Hur länge håller sig torkad mat?
- Hur förvarade man kött förr i tiden?
Vad åt man på 1800-talet?
Ofta var fisken, särskilt sillen, saltad, men man åt också torkad och färsk fisk, till exempel gädda, lax, torsk, id, braxen och nejonöga. Fläsk och annat kött saltades in efter slakten för att kunna hålla ett år framöver. Många hade också täppor där man odlade rovor, ärtor, bondbönor och kålrötter.
Vad åt man för 2000 år sedan?
Soppor, grytor och stuvningar var de vanligaste rätterna och ingredienser som användes över hela Europa var mandlar, oftast i form av mandelmjölk, verjus (den sura saften av omogna druvor), vin och vinäger, gärna kombinerat med socker eller honung för dem som hade råd.
Vad odlade man på 1800-talet i Sverige?
Lin, hampa, tobak, pil och humle är andra växter som odlades i början av 1800-talet. Lin har odlats i Sverige sedan järnåldern. Linodlingen i Femsjö var omfattande under Fries tid och linberedning var en viktig syssla. ”Höra land” där lin odlades och ”Tona land” där hampa odlades fanns vid de flesta ställen.
Hur länge håller sig torkad mat?
Om du har torkat maten på rätt sätt håller den i flera år. Kött, fisk och kyckling har kortare hållbarhet, men den kan förlängas om de förvaras i kyl eller frys. Ost håller i ca ett halvår. Förvara den torkade maten tätt försluten i plastpåsar eller glasburkar, mörkt, svalt och torrt.
Hur förvarade man kött förr i tiden?
Maten förvarades på 1800-talet i en jordkällare eller bod. I jordkällaren förvarades främst potatis och rotfrukter medan boden inrymde korn, kött och andra matvaror. Säden förvarades i bingar på övervåningen medan fläsk, kött, hårt bröd och torkad fisk förvarades i tinor, en slags trälårar med lock, på bottenvåningen.