:

Var har änder sina bon?

Innehållsförteckning:

  1. Var har änder sina bon?
  2. Vart lägger änder ägg?
  3. Hur många ungar får änder?
  4. När lägger gräsänder ägg?
  5. Var övervintrar gräsanden?
  6. Var bor en gräsand?

Var har änder sina bon?

Boet placeras av honan och läggs i de flesta fall mer eller mindre långt bort från stranden, ofta väl dolt i en tät tuva eller under en buske. De bygger egentligen inte något bo utan lägger äggen i en så gott som tom grop i marken.

Vart lägger änder ägg?

Honan lägger 6-12 gula eller grågröna ägg i en tuva under en skyddande buske i strandkanten. Honan ruvar i en månad. Så snart honan börjat ruva äggen börjar hanen (draken) att leva ensam.

Hur många ungar får änder?

Deras viktigaste föda är frön från vattenväxter och vattenlevande smådjur. Denna art har en lång häckningsperiod på grund av tidig start och stor förmåga till omläggning om häckningen misslyckas. Gräsanden lägger normalt 8-10 ägg. Boet är relativt välbyggt och är ofta omsorgsfullt fodrat med dun.

När lägger gräsänder ägg?

Honan bygger ett bo under en buske eller i en tuva, och lägger upp till tolv ägg. De kläcks efter omkring en månad och under sommaren ser man ofta en hona med ett antal duniga ungar i släptåg. Födan är mycket varierad, gräsanden äter allt från växtmaterial till kräftdjur och insekter.

Var övervintrar gräsanden?

Övervintrar i västra och mellersta Europa och i södra Skandinavien. En liten del av beståndet övervintrar i Finlands städer i isfria vatten med hjälp av utfodring.

Var bor en gräsand?

I alla typer av vatten, från små nästan igenvuxna dammar till stora sjöar och skärgård. Trivs bäst i vatten med stora vassar och rikligt med fräken. Arten finns i hela landet, dock vanligast i de södra och mellersta delarna.