:

Hur förvarar jag potatis?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förvarar jag potatis?
  2. När ska man ta upp potatisen?
  3. Hur ska man förvara potatis?
  4. Hur förvara riven potatis?
  5. Hur ska jag förvara egenodlad potatis?
  6. Vilken kyla tål potatis?
  7. Hur länge potatis i kyl?

Hur förvarar jag potatis?

Din potatis mår bäst av att förvaras mörk och svalt. Om den ryms i ditt kylskåp kan du förvara den där. Lägg potatisen i en kartong eller påse som inte släpper igenom ljus.

När ska man ta upp potatisen?

Även här ser man på storleken på knölarna om de är klara. Gräv upp hela plantan vid skörd, och släng blasten på komposten. På sensommaren men i god tid innan höstkylan sätter in på allvar, tar man upp höst- eller vinterpotatis. Höst- och vinterpotatis är de sorter som lämpar sig för att långtidslagra.

Hur ska man förvara potatis?

Kokt potatis håller sig i kylen i flera dagar. De har en tendens att bli lite fuktiga och blöta om de förvaras i kylen i t ex en låda med lock. Prova i så fall med att lägga dem i en skål och täck med t ex lite hushållspapper så minskar risken att de blir fuktiga och blöta.

Hur förvara riven potatis?

Förvara potatisen kallt Det absolut viktigaste är att du lägger potatisen i kallt vatten och förvarar den övertäckt i svalt utrymme. Plus 4–6 grader är idealisk temperatur.

Hur ska jag förvara egenodlad potatis?

Gärna under jord Potatis och andra rotsaker mår som allra bäst under jorden där de hör hemma (det är därför du ska förvara dem mörkt, svalt och inte för torrt). Om du har möjlighet ska du därför förvara dem i luftiga lådor med vanlig jord som emballage, till exempel i en jordkällare.

Vilken kyla tål potatis?

Potatisen är också temperaturkänslig. Den allra bästa lagringstemperaturen är vad man brukar kalla kylskåpstemperatur, d.v.s 4-6 plusgrader, som är 2-3 grader mer än vad som gäller för de flesta grönsaker. Får knölarna ligga för varmt mjuknar de snart och börjar gro. Rötangrepp kan också utvecklas mycket hastigt.

Hur länge potatis i kyl?

Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader. Potatis är en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader. Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C.