:

Vilka partier ingår i pensionsgruppen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka partier ingår i pensionsgruppen?
  2. Vem bestämmer över pensionen?
  3. Vad är Pensionstillägg?
  4. Vilka partier röstade för höjd pensionsålder?
  5. Hur beräknas den allmänna pensionen?
  6. Hur mycket får man i Pensionstillägg?

Vilka partier ingår i pensionsgruppen?

Pensionsgruppen är en parlamentarisk arbetsgrupp i Sverige bestående av representanter för de partier som stod bakom 1994 års pensionsöverenskommelse, alltså Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Gruppen har till uppgift att vårda och utveckla pensionsöverenskommelsen.

Vem bestämmer över pensionen?

Den allmänna pensionen får du av staten. Den består av inkomstpension, premiepension och en garantipension. Det som påverkar hur stor din allmänna pension kommer att bli är dina inkomster under ditt yrkesverksamma liv.

Vad är Pensionstillägg?

Inkomstpensionstillägget kan du få som ett tillägg till allmän pension. Den baseras främst på storleken på din inkomstgrundade pension, men även på hur många år med pensionsgrundande inkomst du har tjänat in i Sverige.

Vilka partier röstade för höjd pensionsålder?

2020 höjs även lägsta åldern för att ta ut allmän pension och en så kallad riktålder införs för att upprätthålla pensionsnivåerna när vi lever allt längre. Partierna som står bakom pensionssystemet i Pensionsgruppen är Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Hur beräknas den allmänna pensionen?

Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst det vill säga lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp till allmän pension. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande mindre del, 2,5 procent, går till premiepensionen.

Hur mycket får man i Pensionstillägg?

Enligt Pensionsmyndigheten är 6 av 10 pensionärer, 1,2 miljoner personer, berättigade till tillägget där 30 procent av dem kommer att maxbeloppet som alltså är 600 kronor före skatt. Ersättningen beror även på hur många år du har arbetat.