:

Hur förvarar man Påskliljelökar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förvarar man Påskliljelökar?
  2. Hur förvara lökväxter?
  3. Kan påskliljor fröså sig?
  4. Hur länge håller påskliljor i kruka?
  5. Kan man spara blomsterlökar?
  6. Hur förvarar jag tulpanlökar?
  7. När ska lökar gödslas?
  8. Vilka vårlökar blommar först?
  9. Hur mycket ska man vattna påskliljor?

Hur förvarar man Påskliljelökar?

Om du vill spara påskliljor låter du dem stå kvar i krukan och vissna ner i sin egen takt, de ska ha vatten som vanligt tills de vissnat ner helt. Det är nu de samlar energi till nästa års blomning. När bladen vissnat ner helt kan du ta upp lökarna och lägga dem i en papperspåse i en förvaringsbox.

Hur förvara lökväxter?

Lökar som ligger för länge torkar och mister sin växtkraft. Dessutom får löken längre tid på sig att rota och etablera sig om du planterar den så snabbt som möjligt. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt, ska du förvara dem torrt och luftigt.

Kan påskliljor fröså sig?

Kan förökas med frö och lök Påskliljan kan du föröka med såväl frö som med lökar och om du har en plats över i trädgården eller i gräsmattan där du kan erbjuda lite skugga och fukt, har du goda förutsättningar för att lyckas med din odling av påsklilja.

Hur länge håller påskliljor i kruka?

Tyvärr är den inte den mest hållbara av snittblommor (3-6 dagar), vilket kompenseras av det låga priset. Men det finns olika tricks att få påskliljorna att hålla sig fin längre. Dessutom kan du köpa påskliljor med lökar och ha i kruka för att sen plantera ut och få vackra påskliljor i rabatten nästa år.

Kan man spara blomsterlökar?

Svar: Om du vill spara lökarna ska du absolut inte klippa bort bladen. De behövs för att plantorna ska kunna fotosyntetisera och lagra in ny näring i lökarna. Enklaste sättet att spara dem är att plantera dem ute i en rabatt.

Hur förvarar jag tulpanlökar?

1. Lökar som hänger länge i butiker torkar snabbt ut, det gäller särskilt små lökar. Om du inte kan plantera direkt, lägg påsen i kylskåpet tills det är dags. Våra tulpanlökar förvaras svalt och mörkt, därför är de i gott skick när de kommer hem till dig.

När ska lökar gödslas?

Det är också viktigt att de får stå väldränerat – risken finna att lökarna ruttnar om de står för blött. Bästa tidpunkten att gödsla dina blomsterlökar är när de precis har blommat färdigt. Mylla ner gödseln i översta jordlagret kring dina blomsterlökar.

Vilka vårlökar blommar först?

Välj lökar så här: Några som blommar tidigt i mars/april, som till exempel krokusar eller irisar. Någon som blommar i april/maj, så som narcisser, hyacinter och tidiga tulpaner. Någon som blommar sent som i maj/juni, förslagsvis tulpaner. Då blommar de efter varandra och man får en lång blomningsperiod i samma kruka.

Hur mycket ska man vattna påskliljor?

Vattna sparsamt runt lökarna när jorden torkat lätt och var noga med att inte övervattna. Efter blomning kan du med fördel plantera ut plantan utomhus. Då kommer den att blomma igen nästa vår.