:

Hur påverkar Palestina konflikten omvärlden?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar Palestina konflikten omvärlden?
  2. Vad gör FN i Israel Palestina konflikten?
  3. Vill Palestina ha en tvåstatslösning?
  4. Vad har FN gjort för Palestina?
  5. Varför krigar Israel och Hamas?
  6. Vad tycker palestinierna om Hamas?
  7. Hur många har dött i Palestina?
  8. Hur kommer Israel Palestina konflikten se ut i framtiden?
  9. Finns Palestina?

Hur påverkar Palestina konflikten omvärlden?

Omvärldens fokus på den pågående konflikten i Israel/Palestina innebär att den humanitära krisen i de palestinska territorier som Israel ockuperar glöms bort. Ockupationen begränsar palestiniernas rörelsefrihet i sitt eget land och skapar stora svårigheter.

Vad gör FN i Israel Palestina konflikten?

FN har vid flera tillfällen, genom resolutioner i FN:s säkerhetsråd, skarpt fördömt Israels ockupation och beordrat Israel att dra sig tillbaka. Säkerhetsrådet har sagt att Israel har rätt att leva inom säkra och erkända gränser, men samma rätt tillkommer också palestinierna.

Vill Palestina ha en tvåstatslösning?

Diskussioner om den israelisk-palestinska konflikten har oftast siktat mot en tvåstatslösning. Israeler och palestinier ska ha rätt till varsin stat i det omtvistade området som utgörs av Israel samt Västbanken och Gazaremsan. Tvåstatslösningen var en förutsättning för 1990-talets fredsprocess.

Vad har FN gjort för Palestina?

FN har beslutat att Israel och Palestina ska leva i fred. Ändå dödas nu många civila, framför allt på den palestinska sidan, i ännu ett våldsutbrott. Vi beskriver FN:s och USA:s roll i konflikten, Israels särskilda ansvar som ockupationsmakt och möjligheter att skipa rättvisa.

Varför krigar Israel och Hamas?

När FN utropade staten Israel 1948 var tanken att området skulle delas i en judisk stat och att resten skulle tillfalla arabstaterna (som en del av panarabismen som rådde under den tiden). Beslutet ledde omedelbart till krig mellan araberna i Israel (palestinierna) och judarna.

Vad tycker palestinierna om Hamas?

– Andra palestinier tycker såklart att Hamas missiler är meningslösa och bara leder till motoffensiver. Visst har världen återigen vänt blickarna mot lidandet i Gaza, men jag ser båda sidor som förlorare i den här konflikten så länge man inte hittar en långvarig lösning.

Hur många har dött i Palestina?

Mellan och efter Gazakrigen. Mellan och efter Gazakrigen dödades under tiden 090131 650 palestinier och 55 israeler. Se även gränsprotesterna på Gazaremsan , då 183 palestinier dog, och 0 eller 1 israeler beroende på källa.

Hur kommer Israel Palestina konflikten se ut i framtiden?

För Israels del anser många att konflikten inte blir löst på detta sätt utan att en palestinsk stat endast blir en framtida bas för anfall mot Israel av grupper som vill utplåna Israel som stat. Detta baseras på att tusentals raketer har skjutits mot israeliska städer efter att Israels militär lämnat Gazaremsan.

Finns Palestina?

Palestina (stat) – en stat som proklamerades av Palestinska befrielseorganisationen (PLO) 1988, erkänns ej av Israel och områdena som tas i anspråk står delvis under israelisk ockupation. Palestinska områden – palestinska territorier i Västbanken och Gazaremsan.