:

Varför får man serom?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får man serom?
  2. Varför kan det vara nödvändigt att operera bort lymfkörtlarna i armhålan?
  3. Hur ofta tömma serom?
  4. Varför får man Kapselbildning?
  5. Varför får man inte ha sår vid operation?
  6. Hur farligt är det med narkos?
  7. Är bukplastik farligt?
  8. Vad betyder Serom?

Varför får man serom?

Serom innebär ansamling av sårvätska mellan huden och bukväggen. Huden som lossas läker fast mot bukväggen, men ibland bildas det mer sårvätska än vad kroppen hinner med att ta hand om. Sårvätskan kan i dessa fall behövas sugas ut. Kompressionsplagg minskar risken för serom efter bukplastik.

Varför kan det vara nödvändigt att operera bort lymfkörtlarna i armhålan?

Operation i armhålan för att se om cancern har spridit sig Lymfkörteln eller lymfkörtlarna opereras bort genom ett snitt i armhålan. Lymfkörtlarna som tas bort är de som nås av cancerceller allra först om bröstcancern sprider sig. Därför kallas de portvaktskörtlar.

Hur ofta tömma serom?

Detta händer ofta när man tagit bort hela bröstet, men kan även förekomma när endast en del av bröstet borttagits. Vätska kan även ansamlas i armhålan. Vätskan ska tömmas med en nål (punktion) ungefär en gång per vecka tills vätskemängden minskar till under 50 ml/punktion.

Varför får man Kapselbildning?

Överdriven kapselbildning vid implantatkirurgi Runt alla främmande material som läggs in i kroppen bildas en tunn (1-2 mm) bindvävshinna, så kallad kapsel. Detta är kroppens normala reaktion. Vid implantatkirurgi kan kapseln med tiden (vanligtvis år) bli ställvis förtjockad och hård, och dra ihop sig.

Varför får man inte ha sår vid operation?

Sår. Sårinfektion är den vanligaste komplikationen efter operation. Har du ett sår eller en pågående hudinfektion ökar den risken. Det är därför viktigt att du inte har sår, utslag, eksem eller infektion på den kroppsdel du ska operera, vid tveksamhet hör av dig till oss.

Hur farligt är det med narkos?

Narkos innebär alltid en viss risk, även om den idag är betydligt mindre än tidigare. För en ung, frisk person är riskerna vid sövning mycket liten. När det gäller äldre personer som kanske har problem med hjärtat, hjärnan, blodtrycket eller andningen ökar riskerna både med narkos och med operation.

Är bukplastik farligt?

Du kan drabbas av komplikationer och skador, och du kan även avlida, även om risken är mycket liten. Resultatet efter en bukplastik kan bli asymmetriskt. Faktorer som kan bidra till detta är ojämn fettfördelning, hudkvalitet och muskelspänning. Man kan drabbas av sårglipor eller att operationssåren spricker upp.

Vad betyder Serom?

Serom är ansamling av sårvätska och är vanligt och drabbar cirka en fjärdedel av patienterna. Om det enbart är en mindre mängd vätska lämnas den kvar eftersom kroppen själv klarar av att ta hand om den.