:

Kan kondylom försvinna helt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan kondylom försvinna helt?
  2. Hur skyddar man sig mot kondylom?
  3. Hur lång tid tar det innan kondylom försvinner?
  4. Kan kondylom komma tillbaka efter 10 år?
  5. Varför får man kondylom?

Kan kondylom försvinna helt?

Kondylom är en sexuellt överförd infektion som kan ge vårtor i underlivet. Det är en väldigt vanlig infektion som lätt smittar vid sex. Vårtorna kan klia och svida, men är inte farliga och de försvinner oftast av sig själv. Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

Hur skyddar man sig mot kondylom?

Du kan vaccinera dig mot kondylom Det finns effektiva vaccin mot HPV. Vaccinet skyddar även mot kondylom. Vaccinet ger bäst skydd om du tar det innan du har haft sex. Om du är äldre och har haft sex med andra personer kan du få vaccin mot kondylom och HPV om du betalar för det själv.

Hur lång tid tar det innan kondylom försvinner?

Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smitta och symtom, är omkring två till tre månader. Utseendet på kondylom kan variera. Ofta är det rodnade eller hudfärgade små, flikiga förändringar, som liknar vanliga vårtor. Om kondylomen är platta, kan de vara svåra att se utan särskild undersökning.

Kan kondylom komma tillbaka efter 10 år?

Vårtorna kan komma tillbaka så länge viruset finns kvar i kroppen. Efter ett tag tar kroppens eget immunsystem hand om viruset så att det försvinner.

Varför får man kondylom?

Kondylom orsakas av virus som tillhör gruppen humant papillomvirus, HPV. Det finns flera olika typer av sådana virus. De virus som orsakar kondylom liknar de typer som orsakar vårtor på fötter, händer och andra ställen på kroppen. Det är mycket vanligt med HPV-infektioner i underlivet.