När får utbyte av läkemedel inte ske?
Innehållsförteckning:
- När får utbyte av läkemedel inte ske?
- Hur länge kan man ha ett recept på apoteket?
- Får ej bytas läkemedel?
- Vilka läkemedel ingår inte i högkostnadsskyddet?
- Kan man se om man har recept på apoteket?
- Finns mitt recept på apoteket?
När får utbyte av läkemedel inte ske?
Det gäller vid byte mellan originalläkemedel och generika. Utbyte får inte heller ske om patienten motsätter sig detta. Då får patienten betala mellanskillnaden mellan det förskrivna läkemedlets försäljningspris och det billigaste utbytbara läkemedlets pris. Kostnaden täcks då delvis av läkemedelsförmånen.
Hur länge kan man ha ett recept på apoteket?
När du är på apoteket. Du får inte hämta ut mer läkemedel än vad som går åt under 90 dagar. Det gäller även om du har flera recept med samma dosering eller om du betalar hela kostnaden själv.
Får ej bytas läkemedel?
Förskrivaren bedömer om ett förordnat läkemedel inte får bytas ut av medicinska skäl 3. Förskrivaren bör även informera patienten om detta. Ett exempel på ett medicinskt skäl som kan medföra att förskrivaren behöver motsätta sig utbyte är allergi mot hjälpämnen/tillsatsämnen som kan förekomma i läkemedel.
Vilka läkemedel ingår inte i högkostnadsskyddet?
En del mediciner ingår inte i högkostnadsskyddet, till exempel flytande hostmediciner och en del utvärtes läkemedel mot värk. Högkostnadsskyddet täcker inte heller mer än priset för den billigaste utbytbara versionen av ett visst läkemedel.
Kan man se om man har recept på apoteket?
Genom att logga in på 1177.se kan du som är över 18 år bland annat se om du har uttag kvar på ditt recept, vilka läkemedel du har hämtat ut och hur nära du är att få frikort för läkemedel.
Finns mitt recept på apoteket?
Finns mitt läkemedel på apoteket? Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Det gör du genom att gå in på fass.se. Skriv namnet på ditt läkemedel i sökrutan.