:

Vilken information är säljaren skyldig att ge dig som konsument?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken information är säljaren skyldig att ge dig som konsument?
  2. Kan säljaren neka en reklamation?
  3. När har man rätt att få pengarna tillbaka?
  4. Kan företag vända sig till ARN?
  5. Vilka lagar hör till Konsumentlagarna?
  6. Vad innebär det att vara en konsument?
  7. När gäller inte konsumentköplagen?
  8. När gäller inte konsumenttjänstlagen?
  9. Har man alltid rätt till ångerrätt?
  10. Har man alltid rätt till bytesrätt?

Vilken information är säljaren skyldig att ge dig som konsument?

Garanti. En garanti innebär att säljaren har tagit på sig ett ansvar för att den vara som du köpt fungerar och att den behåller sin kvalitet under en viss tid. Säljaren ska kunna lämna tydlig information om vilka regler som gäller för garantin.

Kan säljaren neka en reklamation?

6.3.5 Kan säljaren neka reklamationen Samtidigt ansvarar säljaren för fel som funnits vid överlämnandet av varan. Det är dock du som köpare som måste visa, eller åtminstone göra det övervägande sannolikt, att felet fanns redan vid överlämnandet. Annars kan säljaren neka.

När har man rätt att få pengarna tillbaka?

Om du inte avhjälper felet eller levererar en ny vara kan konsumenten kräva att häva köpet. Att häva ett köp innebär att du betalar tillbaka pengarna som konsumenten har betalat, mot att konsumenten lämnar tillbaka varan. ... För att konsumenten ska ha rätt att häva köpet krävs det att felet är av väsentlig betydelse.

Kan företag vända sig till ARN?

Kan man anmäla allting till ARN? Nej, vi prövar inte alla tvister. Bland annat ska ditt krav uppgå till ett visst minimibelopp och det får inte ha gått mer än ett år från det att du första gången klagade till företaget. Men det finns även andra undantag.

Vilka lagar hör till Konsumentlagarna?

Konsumentlagar

  • Konsumentköplagen. Denna lag gäller när du som konsument köper en vara av en näringsidkare. ...
  • Konsumenttjänstlagen. ...
  • Distans- och hemförsäljningslagen. ...
  • Öppet köp och bytesrätt. ...
  • Garanti. ...
  • Tillgodokvitto och presentkort. ...
  • Räkningar. ...
  • Privatköp.

Vad innebär det att vara en konsument?

"En fysisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet" (1 § 4 st konsumentköplagen). Begreppet förkommer även i många andra lagar, särskilt på konsumenträttens område, med en liknande definition.

När gäller inte konsumentköplagen?

Du inte har upplyst konsumenten om detaljer om varan som du borde ha upplyst om. Du har installerat varan och installationen är felaktig. Den på något sätt avviker från vad konsumenten har haft anledning att räkna med.

När gäller inte konsumenttjänstlagen?

Konsumenttjänstlagen gäller inte Till exempel hos frisör eller veterinär. Tillverkning av saker. Försäljning av en sak, till exempel en hushållsmaskin, och den monteras eller installeras i samband med köpet. Arbete som du utför för att rätta till fel i en såld sak eller fastighet.

Har man alltid rätt till ångerrätt?

Konsumenter har som grundregel rätt till 14 dagars ångerrätt när de handlar på distans och utanför affärslokaler, men det finns vissa undantag. Om du säljer en vara börjar ångerfristen gälla dagen efter att konsumenten tagit emot varan. Om du säljer en tjänst börjar ångerfristen gälla dagen efter att avtalet ingåtts.

Har man alltid rätt till bytesrätt?

Men det finns ingen lag som ger konsumenten rätt till öppet köp och/eller bytesrätt. Det är alltså frivilligt för dig att välja om du vill erbjuda konsumenter öppet köp och/eller bytesrätt. ... Konsumenten ska lämna tillbaka varan inom den angivna tiden och varan ska vara i samma skick som när den köptes.