:

Kan man lösa upp gallstenar?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man lösa upp gallstenar?
  2. Hur blir man av med gallsten?
  3. Måste man operera gallstenar?
  4. Kan man leva utan galla?
  5. Hur behandlas gallstenar?
  6. Kan gallsten fastna i en gallgång?
  7. Varför får du gallstensbesvär?
  8. Kan gallstenarna inflamma bukspottkörteln?

Kan man lösa upp gallstenar?

Ursofalk används för att lösa upp små gallstenar samt vid en leversjukdom (primär biliär cirros) för att bland annat stimulera gallflödet. Ursofalk används även vid en leversjukdom förknippad med ett tillstånd som kallas cystisk fibros (även kallad mukoviskidos) hos barn i åldern 6 år upp till 18 år.

Hur blir man av med gallsten?

Behandling vid gallsten

  1. Läkemedel mot smärta. Du får du smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel som minskar eller tar bort smärtan, så kallade NSAID eller cox-hämmare. ...
  2. Operation. ...
  3. Behandling med ERCP. ...
  4. Andra behandlingsmetoder. ...
  5. Du kan behöva vård på sjukhus. ...
  6. Gallstensbesvär kan komma tillbaka.

Måste man operera gallstenar?

De flesta som har gallsten känner inte av det och blir heller inte opererade för detta. De som har besvär av gallsten kan grovt delas upp i två grupper: De som har följdsjukdom till gallsten (inflammation i gallblåsan, stopp i gallgången, bukspottkörtelinflammation) De som enbart har ont av stenarna.

Kan man leva utan galla?

Att leva utan gallblåsa Du klarar dig bra utan gallblåsan, men din kropp har inte längre något förråd där den kan lagra den galla som bildats i levern. Det kan göra att du får ont igen om du exempelvis äter mat som innehåller mycket fett.

Hur behandlas gallstenar?

  • Behandling vid gallsten. Ibland upptäcks gallsten av en slump i vid en undersökning. Om de inte är till besvär så krävs ingen åtgärd. Gallstenar som ger symtom behandlas med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel (NSAID) samt råd om livsstilsändringar.

Kan gallsten fastna i en gallgång?

  • En gallsten kan också fastna i en gallgång och hindra att gallan kommer ut till tarmen. Det kan göra att du får en sorts gulsot. Vid gulsot får du ett eller flera av följande symtom: Huden och ögonvitorna blir gulaktiga.

Varför får du gallstensbesvär?

  • Gallstensbesvär kan bestå av flera symtom: Du får ont på ett skärande eller krampartat sätt under revbenen på höger sida. Smärtan kan också vara mer dov och ihållande. Det kan göra ont högt upp i magen vid mellangärdet. Smärtan strålar ut mot ryggen och höger skulderblad.

Kan gallstenarna inflamma bukspottkörteln?

  • Det kan hända att gallstenarna inflammerar gallblåsan, gallgångarna eller bukspottkörteln. Då får du feber och plötsligt ont under höger revbensbåge, och smärtan blir mer ihållande. Inflammation i bukspottkörteln kan bli ett livshotande tillstånd. Då kan du behöva intensivvård.