:

Varför får man inflammerad talgkörtel?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får man inflammerad talgkörtel?
  2. Hur lång tid tar det för en talgkörtel att försvinna?
  3. Vad ska man göra åt en inflammerad hårsäck?
  4. Varför får man lipomer?
  5. Kan man bli av med Fettknöl?
  6. Har du fått en inflammerad talgkörtel?
  7. Kan det uppstå en inflammation i talgkörteln?
  8. Hur ofta hittar man talgkörtlar i huden?

Varför får man inflammerad talgkörtel?

Mest talg bildar talgkörtlarna under puberteten, vilket kan orsaka akne (finnar) när talgkörtelns öppning täpps igen av för mycket talg och talgkörteln innanför blir inflammerad.

Hur lång tid tar det för en talgkörtel att försvinna?

En vagel är en inflammerad talgkörtel intill ögonfransarna eller under ögonlocket. Den kan skava mot ögat och göra ditt ögonlock rött, svullet och ömt. Vageln brukar försvinna inom ett par veckor om du tvättar, värmer och masserar med vatten. Långvariga eller återkommande besvär kan behöva behandlas av sjukvården.

Vad ska man göra åt en inflammerad hårsäck?

Använd gärna alsolsprit för att desinficera. Om du fått en inflammerad talgkörtel, brukar den för det mesta försvinna av sig själv och kräver sällan behandling. I mer ovanliga fall kan man behöva ta bort den hos läkare. Det är ett litet ingrepp där ett ytligt snitt läggs och talgkörteln plockas ut.

Varför får man lipomer?

Om utförsgången täpps till växer körteln i takt med att talg bildas och det blir som en liten hård kula precis under huden. Ofta sitter den i hårbotten och kommer då i vägen när man ska kamma sig. Om cystan är till besvär kan låta ta bort den men det är ofarligt att ha den kvar.

Kan man bli av med Fettknöl?

Fettknölar kan uppstå i underhudsfettet men även i djupare liggande fettväv i kroppen. Ytliga fettknölar kan tas bort i lokalbedövning om de ger besvär. Större eller djupare knölar kräver ibland utredning med ultraljud eller magnetkamera, och går inte alltid att enkelt ta bort i lokalbedövning.

Har du fått en inflammerad talgkörtel?

  • Om du fått en inflammerad talgkörtel brukar den för det mesta försvinna av sig själv, och kräver sällan behandling. I mer ovanliga fall kan man behöva ta bort den hos läkare. Det är ett litet ingrepp där ett ytligt snitt läggs och talgkörteln plockas ut.

Kan det uppstå en inflammation i talgkörteln?

  • Det är inte ovanligt att det kan uppstå en inflammation i en förstorad talgkörtel. Det uppstår då typiska tecken på infektion med rodnad, svullnad, ömhet och lokal värme. Ofta blir resultatet en böld (abscess) som man kan tömma på var. Ibland räcker det om man själv klämmer ut varet. Ofta följer det med rikligt med ostaktig massa.

Hur ofta hittar man talgkörtlar i huden?

  • Man hittar en mjuk, gul, ofta bred och lite ojämn knöl i huden. Oftast förekommer sådana förstorade talgkörtlar i pannan, på kinden, på näsan, i underlivet och på ryggen. De flesta knölar är 2–4 mm i diameter, men de kan bli upp till 5 cm stora.