:

Vilket belastningsregister ska jag välja?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket belastningsregister ska jag välja?
  2. Hur tar man reda på om någon är dömd?
  3. Hur länge finns en uppgift kvar i belastningsregistret?
  4. Vad innehåller belastningsregistret och misstankeregistret?
  5. Kan du begära utdrag från belastningsregistret?

Vilket belastningsregister ska jag välja?

Arbetsgivaren har rätt att själv vända sig direkt till polisen och begära ett utdrag från belastningsregistret om du ska arbeta med eller inom följande yrkeskategorier: psykiatrisk sjukvård. vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning. vård av barn och ungdomar.

Hur tar man reda på om någon är dömd?

Om du vill veta om en person har begått något brott kan du kontakta domstolen och fråga, och även begära ut domen. På Sveriges domstolars hemsida (länk här) finns information om vad som gäller angående domar och beslut.

Hur länge finns en uppgift kvar i belastningsregistret?

  • Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är 20 år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast 20 år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast 20 år efter utskrivningen (18§ och 17§). Om ett anmält brott inte leder till någon dom registreras det inte i belastningsregistret.

Vad innehåller belastningsregistret och misstankeregistret?

  • Belastningsregistret och misstankeregistret innehåller uppgifter om du är skäligen misstänkt eller har fått påföljder för brott. Du begär utdrag ur belastningsregistret om du till exempel ska arbeta med barn inom skola, förskola eller LSS-verksamhet.

Kan du begära utdrag från belastningsregistret?

  • Du begär utdrag ur belastningsregistret om du till exempel ska arbeta med barn inom skola, förskola eller LSS-verksamhet. Att begära ett utdrag ur belastningsregistret från polisen kostar inget. Det är endast utdrag från belastningsregistret för utlandsändamål som har en avgift.