:

Hur får jag min avokado att blomma?

Innehållsförteckning:

 1. Hur får jag min avokado att blomma?
 2. Hur får man avokado att bära frukt?
 3. När blommar avokado?
 4. Kan man klippa ner en avokado?
 5. Hur övervintra avokado?
 6. När ska man plantera om avokado?
 7. Kan man få avokado hemma?
 8. Hur lång tid tar det för en avokado att mogna naturligt?
 9. Varför odlas avocado i matbutiken?
 10. Hur länge kan man mogna en avokado i mikrovågsugnen?

Hur får jag min avokado att blomma?

Guiden till din första avokadoplanta

 1. Dela din avokado och håll koll på vad som är upp och ned på kärnan. ...
 2. Stick tre tandpetare i kärnan, gärna vinklade uppåt.
 3. Placera avokadokärnan i ett glas med vatten. ...
 4. Ha tålamod. ...
 5. Förhoppningsvis har det tittat ut en liten rot vid det här laget.

Hur får man avokado att bära frukt?

Avokado behöver ha blivit ett ganska stort träd först och behöver då ett flera meter högt växthus innan den ens funderar på att blomma. Jag tror dessutom att man måste ha två avokadoplantor för att få frukt, så ha din avokado som ett vackert litet grönt träd hemma.

När blommar avokado?

Avokadoträdet har sitt ursprung i Centralamerika och odlas främst i varmare, tropiska klimat. I Sveriges kalla klimat odlas avokadon som en medelhavsväxt, det vill säga att man tar in plantan vintertid. Blommar med vita blommor sent på våren och kan bära frukt tredje, fjärde året.

Kan man klippa ner en avokado?

En jättebra fråga. Rent praktiskt kan du klippa av (kan också kallas att beskära eller toppa) stammen vartsomhelst på plantan ovanför de nedersta bladen med bra resultat. Man brukar dock klippa precis ovanför ett par blad eftersom det är där som nya skott växer ut.

Hur övervintra avokado?

Övervintring av avokado Hos oss övervintrar avokadon bäst om den får stå svalt och helst då med tillskottsljus, men den klarar sig även i rumstemperatur förutsatt att den får ordentligt tillskott av växtbelysning.

När ska man plantera om avokado?

Plantera om avokadoplanta När plantan är ett par decimeter hög har rötterna börjat fylla krukan och då är det dags att plantera om den i en kruka med större storlek i blomjord av bra kvalitet.

Kan man få avokado hemma?

Att odla och hålla en avokado vid liv är enkelt men roligt Vem som helst kan göra det. Allt som krävs är lite tålamod. Sen gör de sig ypperliga inomhusväxter. Växtkurvan går som fortast precis när trädet börjar kika fram ur kärnan och efter ett par månader stannar den av för att växa ytterst sakta.

Hur lång tid tar det för en avokado att mogna naturligt?

 • Det kan ta flera dagar för en avokado att mogna naturligt, beroende på hur tidigt den skördades. Men om du vill att den ska mogna fortare kan du prova mikrometoden, som mjukar upp din avokado på bara några minuter.

Varför odlas avocado i matbutiken?

 • Avokado odlas i subtropiska till tropiska klimat i flera delar av världen, till exempel i Mexico och Anderna. Frukten vi köper i matbutiken växer på träd som är mellan 5 och 12 meter höga. När träden är runt 7 år gammalt producerar de upp till 300 frukter på ett år. Bild: Green pigeon avocado farm

Hur länge kan man mogna en avokado i mikrovågsugnen?

 • Mogna avokado i mikrovågsugnen Det kan ta flera dagar för en avokado att mogna naturligt, beroende på hur tidigt den skördades. Men om du vill att den ska mogna fortare kan du prova mikrometoden, som mjukar upp din avokado på bara några minuter. Innan du börjar ska du komma ihåg att mikron kan ändra den naturliga smaken något.