:

Får en chef pratar illa om anställda?

Innehållsförteckning:

  1. Får en chef pratar illa om anställda?
  2. Får man prata illa om sin arbetsgivare?
  3. Har ens chef tystnadsplikt?
  4. Vad gör man när man har en dålig chef?
  5. Vad göra med elak chef?
  6. Vad händer om jag struntar i min uppsägningstid?
  7. Får man kritisera sin arbetsgivare?
  8. När har skyddsombud tystnadsplikt?
  9. Vad ska jag säga till chefen?

Får en chef pratar illa om anställda?

Brottet förtal föreligger när någon utpekar en annan person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. ... Din arbetsgivare kan alltså ha gjort sig skyldig till förtal om han har spridit kränkande uppgifter till andra om dig.

Får man prata illa om sin arbetsgivare?

En anställd är skyldig att vara lojal mot sin arbetsgivare. Ju högre befattning desto större krav kan du ställa på lojalitet. ... Illojalitet kan också vara att prata illa om arbetsgivaren och sprida lögner. Yttrandefriheten ger inte den anställda rätten att bryta mot lojalitetsåtagandet i anställningsavtalet.

Har ens chef tystnadsplikt?

Offentligt anställda omfattas av offentlighets- och sekretesslagen. I 21 kap. OSL innehåller regler om tystnadsplikt och sekretess till skydd för arbetstagaren. Oavsett om din chef omfattas av en lagreglerad tystnadsplikt eller ej ska denne iaktta god sed på arbetsmarknaden.

Vad gör man när man har en dålig chef?

Hur du hanterar en dålig chef

  • Ha tålamod och behåll självkontrollen. Du bör vara professionell i alla lägen även om din chef inte är det. ...
  • Få perspektiv. ...
  • Ta kontroll. ...
  • Var självsäker och utbilda din chef. ...
  • Skydda dina idéer. ...
  • Låt dina kollegor vara dina vittnen. ...
  • Samla bevis.

Vad göra med elak chef?

”Om du har en chef som är verbal opassande och som tycker att det är helt i sin ordning att skämma ut sina anställda bör du kontakta er personalavdelning”, säger Salemi. Om ingenting förändras är det förmodligen bäst att hitta ett nytt jobb. ”Jag hade en kund en gång som hade en högljudd och aggressiv chef.

Vad händer om jag struntar i min uppsägningstid?

Enligt 38 § LAS blir arbetstagaren skadeståndsskyldig om han eller hon inte iakttar uppsägningstiden. Skadeståndet ska täcka den ekonomiska förlust som arbetsgivaren drabbats av på grund av att arbetstagaren inte iakttagit uppsägningstiden.

Får man kritisera sin arbetsgivare?

Du har rätt att internt kritisera företaget. Du har även rätt att påtala sådant som du tycker är fel. Huvudregeln är ändå att du ska framföra kritik till de ansvariga inom företaget eller till facket. Du har ingen självklar rätt att gå utanför företaget, till exempel till media, med klagomål och synpunkter.

När har skyddsombud tystnadsplikt?

Som skyddsombud har du en enda lagstadgad skyldighet, vilken omfattas av reglerna om tystnadsplikt och sekretess. Det innebär att en del av den information som du får från arbetsgivaren inte får föras vidare.

Vad ska jag säga till chefen?

En chef som sprider saker om en arbetstagare, som t. ex. handlar om att denne utpekas som klandervärd eller brottslig i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar uppgift om hen som är ägnad att utsätta hen för missaktning kan bli föremål för förtal, detta framgår av 5 kap.