:

Var får man Springmask ifrån?

Innehållsförteckning:

  1. Var får man Springmask ifrån?
  2. Kan spädbarn få Springmask?
  3. Varför får jag Springmask ofta?
  4. Hur vet man att barn har mask?
  5. Varför får man mask?

Var får man Springmask ifrån?

Varifrån kommer springmask? Springmask sprider sig genom att deras ägg hamnar i munnen, varpå de utvecklas i tjocktarmen och lägger nya ägg utanför ändtarmsöppningen under natten. Infektionen kliar mycket och därför är det lätt att äggen hamnar på händerna eller under naglarna.

Kan spädbarn få Springmask?

Om ditt barn eller din bebis har drabbats av springmask är det viktigt att du ser till att vara noga med handhygien, klippa naglarna, tvätta och byta sängkläder och kläder ofta samt städa noggrant i hemmet. Du bör även se till att tvätta ditt barns leksaker och andra föremål som maskarna kan ha flyttats till.

Varför får jag Springmask ofta?

Orsaker till springmask Springmask sprids via maskens ägg. Äggen kan till exempel fastna på fingrar, leksaker, textilier, damm eller i pälsen hos djur. Om du får in äggen i munnen utvecklas de till maskar. Livscykeln hos en springmask från ägg till vuxen mask kan pågå över en månad.

Hur vet man att barn har mask?

Maskarna är tunna och vita Hos barnet kan du se maskarna genom att titta runt barnets ändtarmsöppning. Ibland kan du se äggen som små vita prickar, cirka en millimeter stora. Det är lättast att se maskarna sent på kvällen, några timmar efter att barnet har somnat.

Varför får man mask?

Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.