:

Hur får man tulpaner att slå ut?

Innehållsförteckning:

 1. Hur får man tulpaner att slå ut?
 2. Kan tulpaner stå utomhus?
 3. Hur förvarar man tulpaner bäst?
 4. Varför börjar tulpaner att hänga?
 5. Vad gör man när tulpanerna blommat ut?
 6. Kan man plantera tulpaner i gräsmattan?
 7. Hur mycket vatten ska man ha till tulpaner?
 8. Hur tar man hand om tulpaner på bästa sätt?
 9. Kan man ha tulpaner i kylen?
 10. När är det dags att plantera sina tulpanlökar?
 11. Vad är storleken på tulpanlökar?
 12. Hur gör du för att sätta tulpanlökar i kruka?

Hur får man tulpaner att slå ut?

1. Klipp eller skär av 2–4 cm på stjälken med en vass kniv eller sax. 2. Låt tulpanen suga vatten i ett par timmar.

Kan tulpaner stå utomhus?

Få krispiga tulpaner Tulpaner som får stå svalt på natten lever längre. De klarar drag men trivs inte i minusgrader eller för varmt. Har du plats kan du ställa in vasen i kylskåpet över natten, annars passar en inglasad balkong eller ett uterum perfekt för ändamålet.

Hur förvarar man tulpaner bäst?

FÖRVARING AV TULPANER:

 1. Låt tulpaner som inte ska exponeras ligga kvar i kartongen i kylrum.
 2. OBS! Ej frukt- och grönsakskyl!
 3. Tulpaner lagras bäst i 1-2 grader.

Varför börjar tulpaner att hänga?

Har tulpanen tappat spänsten? Den kan gå att rädda med ett snitt och horisontellt viloläge. Tulpaner som stått med för lite vatten en stund kan sloka på allvar och hänga som slipsar över vaskanten.

Vad gör man när tulpanerna blommat ut?

Alla tulpaner som inte frösår sig (vilket gäller de flesta) tjänar på att man tar bort den vissna blomman. Då kommer all näring att gå till de sidolökar som bildas i stället för den energikrävande fröbildningen. Varje lök blommar nämligen bara en gång, sedan tar sidolökarna över.

Kan man plantera tulpaner i gräsmattan?

Vill du ha tulpanerna i gräsmattan, gräv upp svålen först. Lägg sedan tillbaka den upp och ner så att tulpanerna får ett litet försprång första säsongen då de etablera sig. 5. Du kan plantera ända fram tills tjälen får grepp om jorden.

Hur mycket vatten ska man ha till tulpaner?

Tulpaner behöver ingen näring men är törstiga och vill ha kallt vatten. Fyll endast ett par centimeter av vasen. Byt vatten varje dag. Var även noga med att vasen är ren - smuts är en grogrund för bakterier som i sin tur förkortar livslängden på din fina tulpanbukett.

Hur tar man hand om tulpaner på bästa sätt?

Ställ tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt, kallt vatten. Låt de dra åt sig vatten någon timma. Använder du en för slö kniv blir effekten du vill åt den motsatta. Istället för att tulpanerna får lättare att ta upp vatten, kläms stjälkens fina rör ihop.

Kan man ha tulpaner i kylen?

- Visst håller tulpanerna i regel längre om de får stå svalt. Det går bra att ställa dem i kylen om du har plats, eller i ett svalt uterum, i en källare eller liknande.

När är det dags att plantera sina tulpanlökar?

 • När är det dags att plantera ut sina tulpanlökar. Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern.

Vad är storleken på tulpanlökar?

 • Lökstorleken varierar även med sort - vissa vilda arter har små väldigt små lökar. Tulpanlökarna ska vara friska - inte vara angripna av mögel eller ha andra skador. Alla klostras tulpanlökar är av storleken 12/+ vilket räknas som stora lökar.

Hur gör du för att sätta tulpanlökar i kruka?

 • Det går alldeles utmärkt att sätta tulpanlökar i kruka. Ha gärna sandblandad jord för bra dränering och blanda ner benmjöl. Använd krukor som tål frost och fukt och med dräneringshål. Det är alltid bättre med en lite större kruka. En plastkruka är det säkraste valet eftersom den tål frost.