:

Får massa blåmärken på kroppen?

Innehållsförteckning:

  1. Får massa blåmärken på kroppen?
  2. Hur ser blåmärken ut vid leukemi?
  3. Varför har jag blåmärken på benen?
  4. Hur vet jag om det är en blodpropp?
  5. Hur känns en propp i ljumsken?
  6. Hur ser leukemi ut?
  7. Hur ser blodproverna ut vid leukemi?

Får massa blåmärken på kroppen?

De allra flesta som får blåmärken behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en vårdcentral om du eller ett barn får många eller stora blåmärken utan att ha slagit i någonting. Sök även vård om det blir stora blåmärken även av en liten skada.

Hur ser blåmärken ut vid leukemi?

Symtom akut leukemi För få blodplättar (trombocyter) gör däremot att patienten blöder lättare. Det kan visa sig som blåmärken eller punktformiga blödningar i huden eller genom blödningar i slemhinnor. Feber, avmagring, svettningar nattetid och smärta i skelettet är andra symtom som kan förekomma.

Varför har jag blåmärken på benen?

Alla människor får blåmärken i samband med små skador. Blåmärken beror på att små blodkärl under huden går sönder så att blod rinner ut i det kringliggande området. Det tar en eller ett par dagar innan blodet sprider sig till huden och ett blåmärke syns.

Hur vet jag om det är en blodpropp?

Det kan förekomma intensiv huvudvärk, illamående, yrsel samt smärta och svullnad i halsområdet. En blodpropp i hjärnans artärer kan leda till förlamning, TIA-symtom, synstörningar eller grötigt tal.

Hur känns en propp i ljumsken?

En propp som uppstår snabbt gör ofta ont i vaden, låret eller hela benet. Benet blir varmt, svullet, rött och ömt. I vissa fall växer en blodpropp i benet fram långsamt – då utvecklas symptomen gradvis.

Hur ser leukemi ut?

En akut leukemi kan börja med ganska diffusa symtom. Brist på röda blodkroppar ger blodbrist och trötthet medan brist på mogna vita blodkroppar kan resultera i långdragna halsinfektioner eller andra infektioner. För få blodplättar (trombocyter) gör däremot att patienten blöder lättare.

Hur ser blodproverna ut vid leukemi?

Ett vanligt blodprov kan i många fall visa om det rör sig om leukemi, vilket kan bekräftas av ett benmärgsprov. För att utesluta elakartade celler i nervsystemet ta i många fall även ett ryggvätskeprov (lumbalpunktion) samt vävnadsprov från lymfkörtlar för analys i mikroskop.