:

Vad krävs för att få gå i särskola?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att få gå i särskola?
  2. Vad är det för skillnad på träningsskola och särskola?
  3. Hur länge går man i särskola?
  4. Vem har rätt till gymnasiesärskola?
  5. Vad är skillnaden mellan särskola och grundskola?
  6. Vem har rätt att gå i särskola?

Vad krävs för att få gå i särskola?

Eleven har en utvecklingsstörning eller en bestående hjärnskada. 2. Eleven bedöms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav. Det är elevens hemkommun som fattar beslut om en elev har rätt att bli mottagen i grundsärskolan men båda vårdnadshavarna måste godkänna att ansökan om mottagande i grundsärskolan görs.

Vad är det för skillnad på träningsskola och särskola?

Inom grundsärskolan finns det en särskild inriktning som kallas för träningsskola. Träningsskolan är till för barn som har så stora kognitiva svårigheter att de inte ens kan tillgodogöra sig grundsärskolans undervisning. Träningsskolan har en betydligt mer praktisk undervisning och dessutom social träning.

Hur länge går man i särskola?

Särskolan omfattar en obligatorisk nioårig särskola, gymnasiesärskola och särvux. Den obligatoriska särskolan innefattar grundsärskola för elever med en lindrig utvecklingsstörning; och träningsskola för elever som inte klarar av grundsärskolan på grund av en mer omfattande utvecklingsstörning.

Vem har rätt till gymnasiesärskola?

Vem kan gå i gymnasiesärskolan? Utbildningen i gymnasiesärskolan är till för ungdomar som har slutat grundskolan eller grundsärskolan och inte har förutsättningar att klara gymnasieskolans kunskapskrav på grund av en intellektuell funktionsnedsättning eller en hjärnskada.

Vad är skillnaden mellan särskola och grundskola?

Grundsärskolan är en egen skolform och har andra kunskapskrav än grundskolan. Undervisningen styrs av skollagen, skolförordningen, läroplan och timplan. Den obligatoriska grundsärskolan är precis som obligatoriska grundskolan 9-årig och har samma ämnen men olika kursplaner.

Vem har rätt att gå i särskola?

Det är hemkommunen som beslutar om en elev ska tas emot i grundsärskolan. Innan beslutet ska hemkommunen göra en pedagogisk, en psykologisk, en medicinsk och en social utredning. Kommunen ska samråda med elevens vårdnadshavare om utredningen medan den pågår.