:

Hur fungerar Ransomware?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar Ransomware?
  2. Hur sprids Ransomware?
  3. Vad menas med Ransomware?
  4. Vad är Utpressningstrojan?
  5. Hur får man malware?
  6. Vad är Utpressningsvirus?
  7. Vem är Revil?
  8. Hur blir man av med malware?
  9. Vad ska man göra om man får virus?

Hur fungerar Ransomware?

Ransomware, även kallad gisslanprogram eller utpressningstrojan, är en form av skadlig kod som krypterar och låser dina filer och dator i syfte att begära en lösensumma för att få dessa tillbaka.

Hur sprids Ransomware?

Ransomware sprids oftast via fejkade mail som ser ut att komma från till exempel Skatteverket eller PostNord. Mailet uppmanar användaren att klicka på en länk. Klickar du på länken laddas viruset ner i bakgrunden och installeras.

Vad menas med Ransomware?

Ransomware är skadlig kod som låser din dator eller krypterar dina filer. Bedragaren begär sedan en lösensumma för att låsa upp dina filer.

Vad är Utpressningstrojan?

Utpressningstrojaner är en typ av skadlig programvara som utformats för att blockera åtkomsten till dina filer tills du betalar pengar. När Microsoft 365 upptäcker en utpressningstrojanattack får du ett meddelande på enheten och får ett e-postmeddelande från Microsoft 365.

Hur får man malware?

Datorvirus sprids ofta genom bifogade filer i e-postmeddelanden eller snabbmeddelanden. Därför är det viktigt att du aldrig öppnar en bifogad fil i ett e-postmeddelande om du inte vet vem avsändaren är. Ett virus kan vara maskerat som en bifogad fil med roliga bilder, gratulationskort eller ljud- och videofiler.

Vad är Utpressningsvirus?

Utpressningsvirus, så kallad ransomware, är en skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. För att återfå kontrollen krävs att du betalar en lösensumma inom en viss tid genom en onlinebetalningsmetod.

Vem är Revil?

Revil är en av världens mest ökända ransomware-grupper. Under den senaste månaden mottog gruppen en betalning på 11 miljoner dollar från världens största köttförpackningsföretag.

Hur blir man av med malware?

Om datorn har ett virus följer du de här tio enkla stegen för att bli av med det:

  1. Steg 1: Hämta och installera ett antivirusprogram. ...
  2. Steg 2: Koppla bort datorn från internet. ...
  3. Steg 3: Starta om datorn i felsäkert läge. ...
  4. Steg 4: Ta bort eventuella temporära filer. ...
  5. Steg 5: Kör en virusskanning.

Vad ska man göra om man får virus?

För att upptäcka och ta bort virus från din mobiltelefon behöver du ett antivirusprogram för Android, till exempel F‑Secure SAFE. Antivirusprogrammet raderar Android-virus från din mobil. Den blockerar även nya virus på mobiler. Med F‑Secure SAFE kan du även skydda andra enheter med samma prenumeration.