:

Vilka funktioner verkar telomererna ha?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka funktioner verkar telomererna ha?
  2. Vad består telomer av?
  3. Vilken betydelse har telomererna?
  4. Varför förkortas telomerer?
  5. Var finns telomerer?
  6. Kan man bromsa åldrandet?
  7. Vilka celler har telomeras?
  8. Kan man förlänga telomerer?

Vilka funktioner verkar telomererna ha?

Telomererna utgör de yttersta ändarna på våra kromosomer. I våra vanliga kroppsceller förkortas kromosomerna vid varje celldelning, vilket bidrar till att cellerna får en begränsad livslängd. När cellen delat sig för många gånger kommer cellens funktionella, proteinkodande DNA att börja brytas ner.

Vad består telomer av?

Telomerer består av specifika DNA- sekvenser samt proteiner i de yttersta ändarna på våra kromosomer, och skyddar arvsmassan som kromosomerna innehåller.

Vilken betydelse har telomererna?

De senaste åren har telomererna, de yttersta ändarna på våra kromosomer, kommit i forskningsfokus, eftersom det visat sig att dessa kan förkortas och förlängas. I våra vanliga kroppsceller förkortas kromosomerna vid varje celldelning, vilket gör att cellerna har en begränsad livslängd.

Varför förkortas telomerer?

Förkortning av kromosomer kan ske av olika anledningar, där nedreglering av enzymet telomeras, dess komponenter och telomer-bindande proteiner kan påverka förkortningen. Förkortning av telomerer leder till DNA- degenerering och kromosom instabilitet (Swanberg & Delany 2003).

Var finns telomerer?

DNA lagras i kromosomer. I kromosomens ände finns en bit DNA som kallas telomer. Vid celldelning förkortas telomeren och kan förlängas av enzymet telomeras. Telomeras krävs för att en cell ska omvandlas till en cancercell och ses därför som ett möjligt mål för cancerbehandling.

Kan man bromsa åldrandet?

​Reaktiva syreföreningar, så kallade oxidanter, är i höga koncentrationer skadliga för celler hos alla organismer och har tidigare kopplats till åldrande. Nu visar en forskargrupp på Chalmers att den välkända oxidanten väteperoxid faktiskt kan bromsa åldrandet i jästceller. ...

Vilka celler har telomeras?

Telomerens längd När telomeren är ca 5 000 baspar lång kan cellen inte dela sig längre utan dör. Detta gäller för alla celler i kroppen utom könscellerna. De har ett enzym som kallas telomeras som hela tiden syntetiserar nytt DNA, så att telomererna hela tiden förblir lika långa.

Kan man förlänga telomerer?

Förläng telomererna. Fysisk aktivitet, liksom ett hälsosamt kostmönster, är däremot kopplat till längre telomerer. ... Det har dock varit oklart om vi kan påverka telomerlängden genom livsstilsförändring, t ex med ökad fysisk aktivitet.