:

Hur vet jag om det är vatten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet jag om det är vatten?
  2. När är det dags att åka till BB?
  3. När är det vanligast att vattnet går?
  4. Måste Slemproppen gå innan vattnet går?
  5. Hur vet man om det är vatten eller flytningar?
  6. Hur lång tid tar det efter att vattnet gått?
  7. Hur lång är en värk i Latensfasen?

Hur vet jag om det är vatten?

Det går inte att hitta stället med någon undersökning. Om det kommer bara lite vatten, är det oftast fråga om så kallad hög vattenavgång, det vill säga att hålet i hinnorna sitter högt uppe i livmodern. Om hålet finns i nedre delen av livmodern, kommer det ut mer fostervatten på grund av trycket.

När är det dags att åka till BB?

Ring oss om du: Tror att förlossningen startat, till exempel har regelbundna värkar som upplevs som smärtsamma, cirka två till fem stycken på tio minuter. Har en misstänkt vattenavgång. Upplever minskade fosterrörelser. Om du upplever att barnet rör sig mindre kommer vi överens om ett eventuellt besök.

När är det vanligast att vattnet går?

Det vanligaste är att vattnet går när du har haft värkar ett tag, men ibland är det första tecknet på att förlossningen har startat. Förlossningar tar ofta tid. Upp till ett dygn från första värken hemma tills att barnet är fött är inte ovanligt för förstföderskor.

Måste Slemproppen gå innan vattnet går?

Några märker den och andra upptäcker inte när den ”går”. Oftast kommer förlossningen igång 1-7 dagar efter att slemproppen har gått, men det kan också dröja längre. Det vanligaste är att slemproppen lossnar, sen kommer värkarna och till sist går vattnet.

Hur vet man om det är vatten eller flytningar?

Det är sannolikt inte fostervatten om: det luktar urin. det är tjockt och lite geggigt (sannolikt är det flytningar) det läcker plötsligt när du rör sig, barnet sparkar eller när du är väldigt kissnödig, men efter läckaget så upphör det.

Hur lång tid tar det efter att vattnet gått?

Ofta kan du stanna hemma efter att fostervattnet gått och vänta på att sammandragningarna ska börja. Men ring ändå först till sjukhuset för att få anvisningar av barnmorskan. För de flesta mammor sätter förlossningen igång inom ett dygn efter att fostervattnet gått, men man kommer till sjukhuset tidigare.

Hur lång är en värk i Latensfasen?

Latensfasen kan ta tjugo timmar och ibland ännu längre tid. Det vanligaste är att förlossningen börjar med värkar. Värkar är när livmodern drar ihop sig i en sammandragning. Värkarna i latensfasen förbereder livmodern för att kunna föda fram barnet.