:

Vad gör konjunktioner?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör konjunktioner?
  2. Hur man använder konjunktioner?
  3. Kan samordnande konjunktion vara?
  4. Är att en Subjunktion?
  5. Vad binds satser ihop med?
  6. Är både en konjunktion?

Vad gör konjunktioner?

Konjunktioner är ord som kopplar ihop ord och satser i en mening. Exempel på konjunktioner är orden "och", "men" och "eller". Subjunktioner är ord som påbörjar bisatser, till exempel "att", "om" och "eftersom".

Hur man använder konjunktioner?

Ordet konjunktion betydde från början "förening". Konjunktioner är oböjliga ord, som man använder för att binda samman ord eller grupper av ord. I vissa fall kan konjunktioner inleda meningar, men binder då ihop dessa med tidigare meningar.

Kan samordnande konjunktion vara?

Konjunktionerna kan vara samordnande eller underordnande. Exempel på samordnande konjunktioner är och, men , eller, för, Exempel på underordnande konjunktioner är så att, om, eftersom, som, medan, innan. De samordnande konjunktionerna sammanbinder satser med samma status, t ex huvudsats och huvudsats.

Är att en Subjunktion?

Subjunktioner inleder en bisats som är en del av en huvudsats. Vanliga subjunktioner är: (Handlar om tid) när, då, innan, medan, tills, inte förrän, sedan.

Vad binds satser ihop med?

Konjunktioner är småord som binder ihop meningar/satser. Konjunktioner kan också binda samman ord/satsdelar. "Konjunktion" betyder förbindelse.

Är både en konjunktion?

Samordnande konjunktioner Uttrycken inom parentes nedan kan i viss utsträckning fungera som konjunktioner. De samordnande konjunktionerna i svenskan är: additiva: och, samt (såväl som, respektive, plus, inklusive)