:

Vad är Ungdomsrabatt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Ungdomsrabatt?
  2. Hur fungerar mängdrabatt?
  3. När infördes Straffrabatt för unga?
  4. Varför infördes straffrabatt?
  5. Finns straffrabatten kvar?
  6. Vad är mängdrabatt brott?
  7. När försvinner straffrabatten?
  8. Varför särbehandlas unga lagöverträdare?
  9. Är straffrabatten borta?

Vad är Ungdomsrabatt?

Ungdomsrabatten möjliggör en särbehandling av unga lagöverträdare inom det svenska på- följdssystemet. Genom särbehandlingen berättigas lagöverträdare under 21 år lägre straff på grund av sin låga ålder.

Hur fungerar mängdrabatt?

Den som begår ett flertal brott och döms för alla brotten samtidigt, får s.k. mängdrabatt. ... Som exempel kan tas att utan mängdrabatt skulle en person som begår ett antal stölder kunna få ett betydligt längre straff än någon som har begått en våldtäkt eller mord, om straffen för varje enskilt brott skulle adderas.

När infördes Straffrabatt för unga?

Ungdomsrabatten i 29 kap. 7§ BrB har funnits med sedan brottsbalken infördes 1965. Den nuvarande lydelse fick paragrafen 2009. Förutom språkliga korrigeringar infördes då en huvudregel i andra stycket som anger att personer under 21 år inte ska dömas till fängelse i mer än 10 år.

Varför infördes straffrabatt?

Ungdomsrabatten infördes eftersom man ansågs behöva visa större tolerans mot ungdomar som begår brott och att de åtgärder som vidtas mot vuxna kan anses vara direkt skadliga eller olämpliga om de används mot unga.

Finns straffrabatten kvar?

Slutligen föreslås att det inte ska ställas särskilda krav på inhämtade av yttrande från socialnämnden för att kunna döma lagöverträdare under 21 år till fängelse i mer än tre månader. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 2 januari 2022. Regeringens förslag: 1.

Vad är mängdrabatt brott?

Precis som du säger så fungerar "mängdrabatten" som så att flera brott får ett gemensamt straff. Så i stället för att addera straffet för att köpa ut 20 gånger så får man straffet för 1 gång. Straffet för 20 gånger vs 1 gång kan dock bli olika ändå.

När försvinner straffrabatten?

den 2 januari 2022. Regeringen har lagt fram ett förslag som bland annat innebär att om en person som är 18-20 år har begått ett brott, och det inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i ett år för brottet, så ska det inte tas särskild hänsyn till den unga åldern när straffet bestäms.

Varför särbehandlas unga lagöverträdare?

I Sverige finns en bred förankring och lång tradition av att särbe- handla unga lagöverträdare i straffrättsligt hänseende. ... Tanken bakom detta är att straffrättsliga ingripanden mot unga människor ska anpassas till den unges brist på mognad, begränsade erfarenheter och särskilda förhållanden.

Är straffrabatten borta?

Utskott säger ja till slopad straffrabatt för unga myndiga vid allvarlig brottslighet. Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att slopa straffrabatten för unga lagöverträdare som är 18–20 år och som har begått allvarliga brott.