:

Hur sätta Rännkrokar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sätta Rännkrokar?
  2. Hur sätter man upp hängrännor?
  3. Vilken typ av Rännkrok?
  4. Hur mycket ska hängrännor luta?
  5. Hur montera Takfotsbräda?
  6. Hur tar man ner hängrännor?
  7. Hur såga stuprör?
  8. Hur välja hängränna?
  9. Vilken skruv till Rännkrokar?

Hur sätta Rännkrokar?

En variant på rännkrokar är de som inte behöver bockas. Dessa skruvas direkt på takfotsbrädan och går att justera i vinkel så att rännan hänger rakt. Montera då första rännkroken 100 mm från takslutet och den sista, även den 100 mm från takslutet, men så mycket lägre som det totala fallet ska vara.

Hur sätter man upp hängrännor?

De nya rännkrokarna ska sättas upp högst 60 cm från varandra. De fälls in nederst på takstolarna eller nederst på takfoten eller takfotsbrädorna. De nya hängrännorna ska sättas med ett fall på minst 2,5 mm per meter och de yttersta krokarna ska sättas 10 cm från gaveln på varje sida.

Vilken typ av Rännkrok?

Vilket lutning rännan bör ha måste alltid anpassas till det befintliga taket. Det finns fyra olika varianter av rännkrokar där respektive krok är utformade för att passa olika behov och olika typer av tak, dessa är lång, mellan, kompakt och ställbar rännkrok.

Hur mycket ska hängrännor luta?

Rännans lutning mot stupröret ska vara ca 5 mm per 1000 mm hängränna för att garantera effektiv vatten avrinning, se figur.

Hur montera Takfotsbräda?

Takfotsbräda monteras utanpå takstolstassar med överkant i nivå med överkant takstol. Den fästs i takstolar med vinkelbeslag och ankarspik/skruv, alternativt med stödkloss och trådspik. Underlagsspont spikas längst ned på takstolarna som underlag för fotplåt.

Hur tar man ner hängrännor?

johan ivarsson. Bak-kant först sen sen trycker man rännan inåt och ner så går det.

Hur såga stuprör?

Kapning av takränna och stuprör Plasttakrännor kapas med en bågfil eller fintandad såg. Takrännor i metall kapas med en bågfil. Använd aldrig vinkelslip eller rundsåg. Om det är möjligt, så använd de kapade ändarna mot skarvarna, så de vinkelräta ändarna används vid ränngavlarna.

Hur välja hängränna?

Standarden för ett normalhus är 125 mm och rör med 80 – 90 millimeters diameter. För mindre tak går det bra med 100 mm rännor med 75 mm breda stuprör. Är huset däremot riktigt stort, kan det behövas större dimensioner för att avrinningen ska bli adekvat. Då behövs ofta 150 mm rännor respektive 100 mm rör.

Vilken skruv till Rännkrokar?

Rännkroksskruv från Essve i dimension 4,8x25 är avsedd för montage av rännkrok mot underlag av trä. Skruven är tillverkad av rostfritt stål A2 och är svartlackerad.